Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Bitcoins op exchanges steeds schaarser, onderzoek toont gevolgen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoins op exchanges steeds schaarser, onderzoek toont gevolgen

Foto: Vova Shevchuk/Shutterstock

De bitcoin koers was de afgelopen paar weken getuige van de grootste stijging sinds begin dit jaar. On-chain analyseplatform Glassnode zag het al lang en breed aankomen. In een onderzoeksrapport constateert het bedrijf dat de stijging in feite een enorme supply squeeze is, en wat we de komende tijd kunnen verwachten.

Nieuwe cryptobeurs zet de standaard: veiliger, sneller en goedkoper
Nieuwe cryptobeurs zet de standaard: veiliger, sneller en goedkoper

Bitcoin supply hard gekrompen

In het wekelijkse rapport The Week On-chain constateert Glassnode dat de hoeveelheid BTC die op crypto exchanges te vinden is al sinds maart van 2020 daalt. De crash als gevolge van de pandemie blijkt een keerpunt te zijn geweest, want vóór die tijd nam de ‘supply’ al jaren gestaag toe.

Tegelijkertijd is het aantal coins in de wallets waarvan bekend is dat ze ook weer naar exchanges worden verzonden eveneens aan het krimpen. Dat betekent dat investeerders steeds vaker bereid zijn om al hun coins voor een langere periode vast te houden. Zodra bitcoin-wallets langer dan 155 dagen inactief zijn, zet Glassnode deze adressen namelijk in de categorie ‘long-term holder’.

Dit nieuws komt overeen met het rapport van vorige week, toen bleek namelijk dat long-term holders nog nooit zoveel BTC hebben gehad. Na maart van 2020 is de vraag naar bitcoin custodians enorm toegenomen. Grayscale’s bitcoin-trustfonds GBTC en andere ETF-achtige fondsen vallen hier ook onder. In veel gevallen zijn de coins van deze diensten ook illiquide en zijn dus niet zomaar te verkopen.

Bitcoin halving kan tweede supply shock veroorzaken

Glassnode suggereert dat de supply squeeze door zal zetten, want naar schatting vindt halverwege april 2024 de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dit betekent dat miners letterlijk maar de helft van de BTC ontvangen bij het minen van een block op de blockchain. Als de vraag van lange termijnhouders gelijk blijft, dan betekent dat het aanbod nog verder zal dalen.

Sinds begin dit jaar hebben miners ongeveer 1 miljard dollar in de vorm van BTC ontvangen. Na de eerstvolgende halving ligt dit bedrag bij de huidige koers dus rond de 500 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Amerikaanse overheid is een van ‘s werelds grootste bitcoin-bezitters
IJskoude economische data uit Amerika zorgt voor schok
€22 miljard aan bitcoin aankopen mogelijk door Amerikaanse staten
Amerikaanse centrale bank doet schokkende onthulling
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Ethereum koers vecht om grens bij €2.600 na 25% crash
Hierdoor dreigt op de grootste crash ooit in de financiële markten
gta-6-rockstar-crypto-gaming
GTA 6 officieel bevestigd: wordt dit gaming’s crypto moment?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Ethereum toont ‘voorzichtige tekenen van herstel’, maar bitcoin stoort
Crypto-topman wil Ethereum terugdraaien na $1,4 miljard Bybit hack
Bybit hack update: Nieuws voor Nederlandse klanten, daders bekend
Bybit hack update: Nieuws voor Nederlandse klanten, daders bekend
Virus steelt jouw crypto via Apple Macs: Microsoft slaat alarm
Virus steelt jouw crypto via Apple Macs: Microsoft slaat alarm
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.