Foto: Media Whale Stock/Shutterstock
Ooit gehoord van die bizarre theorieën over mensen die verborgen berichten claimen te hebben gevonden, bijvoorbeeld in boeken zoals de Bijbel? Nu blockchain en cryptocurrencies hard op weg zijn om zowat een nieuwe religie te vormen weten sommige mensen berichten in blockchain-software te vinden. Gelukkig is het dit keer goed aan te tonen of het waar is of niet.
Berichten van Bitcoin-bedenker Satoshi
Blockchain-analist Jim Blasko schrijft op Facebook dat hij in de oudste versie van het Bitcoin-netwerk, versie 0.1, een stukje broncode heeft gevonden met interessante details. Hier heeft Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto in levende lijve gewerkt aan de broncode voor het netwerk. Dit soort grote projecten worden al snel erg complex, daarom zetten programmeurs graag notities in de softwarepakketten die ze versturen.
Blasko schrijft dat Satoshi dat ook heeft gedaan in versie 0.1. Tot nu toe werd gedacht dat deze versie al minimaal tien jaar verloren was, maar de programmeur heeft een kopie gevonden op SourceForge, een open-source platform voor softwareontwikkelaars. Al in november van 2008 werd hier gewerkt aan de broncode.
Bitcoin op zijn puurst
De broncode die op SourceForge te vinden is moet de officiële versie van de vroege ontwikkelaars zelf zijn. Het betreffende stuk codeertaal is afkomstig van de bekende Bitcoin-ontwikkelaars sirius-m (Martti Malmi) en is al op 3 januari 2009 gepubliceerd. Dat betekent dat de tekst vrijwel niet ‘nep’ kan zijn.
Satoshi zegt dat hij al vijf dagen met een reguliere processor (CPU) bitcoins (BTC) aan het minen is met een moeilijkheidsgraad van nul. Anderen, waaronder Hal Finney, zouden ook al aan het minen zijn. Het zou minimaal zes maanden duren voordat de eerste miljoen BTC gedolven zouden zijn. Dit is Bitcoin op zijn ‘puurst’ tijdens het Cypherpunk-era.
Hij legt verder uit dat je met de block time kunt terughalen wanneer een transactie is verstuurd. Bepaalde tekens moesten daarnaast niet worden toegevoegd, omdat sommige tekens in bepaalde fonts niet van elkaar te onderscheiden zijn. Dat kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld een wallet-adres handmatig over probeert te nemen, en het kan hackers extra mogelijkheden geven.