Van ‘hard landing’ naar ‘no landing’ voor Amerikaanse economie?
Foto: Pla2na/Shutterstock
Begin augustus viel de bitcoin (BTC) koers hard omlaag door een zwak banenrapport uit de Verenigde Staten. De angst voor een recessie, de zogenoemde “harde landing,” nam vervolgens toe.
In de maanden daarna veranderde weer het beeld. Inmiddels lijkt de harde landing van de baan, maar maakt men zich zorgen over een zogenaamd “no landing” scenario.
De Amerikaanse economie gaat niet landen?
Sinds het dramatische banenrapport van augustus zijn er vooral sterke economische cijfers naar buiten gekomen voor de Amerikaanse economie. Zo kwam de economische groei voor het tweede kwartaal van 2024 uit op 3,0%. Ook zagen we de werkloosheid afgelopen week dalen, terwijl de banengroei een stuk hoger uitviel dan verwacht. Daarnaast groeien de lonen, blijven de consumentenbestedingen op peil en maken bedrijven nog steeds mooie winsten.
Alle data bij elkaar opgeteld, lijkt de huidige economische situatie niet te wijzen op een aanstaande harde landing. De kans op een zachte landing, het scenario waarin de economie blijft draaien en de inflatie terugzakt naar de gewenste 2,0%, is echter ook afgenomen.
Door de sterke economie bestaat de kans dat de Amerikaanse centrale bank het gevecht tegen de inflatie nog iets langer moet doorzetten. Dat levert een scenario op waarin zij minder snel renteverlagingen kunnen doorvoeren. Dat kan positief zijn voor de Amerikaanse dollar, maar op de korte termijn wat neerwaartse druk geven op de bitcoin koers.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Voor bitcoin is het “geen landing” scenario in ieder geval beter dan de “harde landing”, waarin de Amerikaanse economie in een recessie zou belanden.
Voorlopig blijft het scenario van de zachte landing echter het meest waarschijnlijk. De inflatie lijkt onderweg naar de gewenste 2,0% en dat is positief voor de markt. De financiële omstandigheden versoepelen, waardoor de mate van kredietverstrekking binnen het financiële systeem toeneemt, wat een stimulerende werking heeft op de wereldwijde liquiditeit.
As you may know, we’ve been expecting Global M2 to break higher.
Well, that’s now happened…
We’ve also been keeping a close watch on our GMI Weekly Global Liquidity Index, which focuses on public liquidity – specifically, central bank balance sheets in net liquidity terms.… pic.twitter.com/z1C2vdbL9P— Julien Bittel, CFA (@BittelJulien) September 25, 2024
Een stijging van de wereldwijde liquiditeit is over het algemeen bullish voor bitcoin en andere risico-assets, zoals te zien in de bovenstaande grafiek van Julien Bittel. Wat dat betreft lijkt het erop alsof we ons op mogen maken voor een voortzetting van de bullrun, met de kanttekening dat zekerheid niet bestaat binnen de financiële wereld.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister nu de podcast