Foto: MacroEcon/Shutterstock
Nu de komst van een Bitcoin (BTC) beursfonds, ofwel een spot Exchange Traded Fund (ETF), werkelijkheid lijkt te worden, telt de crypto-wereld reikhalzend af tot het moment van goedkeuring. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar Arthur Hayes, medeoprichter en voormalig CEO van cryptobeurs BitMEX, geeft een grote waarschuwing af.
ETF’s kunnen Bitcoin ‘’volledig vernietigen’’
In een blogpost van 22 december legt Hayes, tevens een prominente Bitcoin bull, uit dat hij een bijkomend probleem ziet bij een succesvolle lancering van Bitcoin spot-ETF’s.
Hij legt uit dat BTC waarde heeft omdat ‘’het beweegt’’ op de blockchain. Spot Bitcoin ETF’s werken volgens Hayes tegenstrijdig op deze waarde propositie, omdat het de stroom van munten zou verlangzamen. Spot Bitcoin ETF’s zijn gemaakt om ‘’activa op te zuigen’’ en ‘’op te slaan in een metaforische kluis’’, zo schrijft Hayes.
Een groot ETF-succes zou volgens hem dan ook kunnen leiden tot een opdroging van het aantal transacties op de blockchain. Hij zei het volgende hierover:
“BlackRock, de grootste fondsbeheerder ter wereld, speelt het spel van accumulatie. Ze zuigen activa op, stoppen ze in een kluis, geven een verhandelbaar aandeel uit en vangen vervolgens een managementfee voor hun ‘harde’ werk. Ze gebruiken de activa die ze voor klanten vasthouden niet, wat een probleem is voor Bitcoin als we dat naar het extreme doortrekken in de toekomst.’’
Het eindresultaat is volgens Hayes dat miners hun machines uit zullen zetten, ‘’omdat zij niet langer voor de energie kunnen betalen om ze te laten draaien’’. In dit zwarte scenario zou Bitcoin in zijn ogen ‘’volledig vernietigd’’ kunnen worden. Miners zijn immers een cruciale schakel binnen het ecosysteem die het netwerk met grote hoeveelheden rekenkracht beveiligen.
Te weinig BTC-beloning voor miners
Voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de keten ontvangen miners zowel een block reward als alle betaalde transactiekosten. Iedere 4 jaar wordt de block reward gehalveerd met de Bitcoin halving en in het jaar 2140 zal deze gedaald zijn tot 0.
Vanaf dat jaartal zullen de transactiekosten cruciaal zijn voor miners om te kunnen overleven. Volgens Hayes kan dit een probleem opleveren op het moment dat institutionele partijen reusachtige hoeveelheden bitcoins beheren door middel van ETF’s.
In hoeverre een toekomst als deze zich daadwerkelijk zal ontvouwen is natuurlijk een groot vraagteken. Voor nu wacht de crypto-wereld optimistisch een besluit van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) af, die volgens analisten naar alle waarschijnlijkheid op 8,9 of 10 januari meerdere aanvragen goed zal keuren.