Economen zien kansen voor crypto door massale economische stimulus
Foto: xtock/Shutterstock
De Chinese economie zit in de problemen en dat dwingt de overheid om de geldprinters van stal te halen.
Vaak is dat een bullish signaal voor bitcoin, want er is een behoorlijk positieve correlatie tussen dit soort liquiditeitsinjecties van overheden en de bitcoin koers.
China grijpt in
Het moge ondertussen duidelijk zijn dat men in China niet zit te wachten op een kwakkelende economie. De overheid kwam reeds met:
- Renteverlagingen
- Versoepeling regels voor aankoop tweede huis
- Lagere reserve-vereisten voor banken, waardoor zij meer kunnen uitlenen
- Ruim $100 miljard aan steun voor de aandelenmarkt
- Plannen voor aandelen-stabilisatiefonds
- Injectie van $142 miljard voor Chinese bankensector
Alles bij elkaar is het doel natuurlijk om de economie weer aan de gang te krijgen. Maar wat de Chinese overheid hier ook mee bereikt, is dat het overheidstekort waarschijnlijk groter wordt dan de gewenste 3% van het bruto binnenlands product (BBP).
Daarnaast (en dat is belangrijker voor bitcoin en andere risico-assets) neemt hierdoor de wereldwijde liquiditeit toe. China voorziet de markten hiermee van verse liquiditeit en dat is over het algemeen bullish voor de koersen van risico-assets.
Bullish voor bitcoin
In principe is het steunen van de economie door de Chinese overheid bullish voor bitcoin. Hierdoor neemt de hoeveelheid kapitaal in het financiële systeem toe en daardoor drijven meestal de koersen van alle risico-assets omhoog.
Stel dat de Chinese overheid bijvoorbeeld indirect aandelen van de nationale aandelenmarkt opkoopt, dan staat er aan de andere kant van de transactie een verkoper die vers kapitaal ontvangt.
Die kan er vervolgens weer voor kiezen om dat kapitaal op een andere manier in te zetten (lees: door weer andere assets te kopen). Zo blijft dat kapitaal door de markten vloeien en meestal heeft dat dus een positief effect op de koersen van financiële assets.
Huge macro event.
Things so bad in #China, govt flinches.
QE for China equity.
Rate cuts.
Big liquidity coming.
Low likely in for China assets.
Bazooka.
🚀 🚀
Yes, sometimes it is that easy. https://t.co/rDUz5ac7dM
— Dan Tapiero (@DTAPCAP) September 24, 2024
Ook de beroemde macro-econoom Dan Tapiero, die al jaren bullish is over bitcoin, kan wel enthousiast worden van de liquiditeitsinjecties van de Chinese overheid. Hij denkt ook dat bitcoin en goud gaan profiteren van wat hij een “bazooka” noemt van de Chinezen.