Foto: Armando Oliveira/Shutterstock
Bitcoin (BTC) zal hoe dan ook een rol spelen in Argentinië, ongeacht de uitkomst van de tweede stemronde die uit zal maken wie de nieuwe president van het land wordt. Bitcoin-voorstanders Sergio Massa en Javier Milei staan 19 november oog in oog bij wellicht de belangrijkste verkiezingen in jaren.
Bitcoin vriendelijke presidenten
In de eerste stemronde, die op 22 oktober plaatsvond, kwam er geen definitieve winnaar uit de bus. Hiervoor moest een kandidaat 45 procent van de stemmen binnenhalen, of 40 procent van de stemmen én 10 procentpunten meer dan de nummer twee. Massa, de huidige minister van Economische Zaken in Argentinië, kwam als de nummer 1 uit de strijd met ruim 36 procent van de stemmen. Zijn uitdager Milei, een ultraliberale nieuwkomer, kwam niet verder dan zo’n 30 procent. Patricia Bullrih, de voormalig minister van Veiligheid, valt met minder dan 24 procent van de stemmen uit de strijd.
Met deze uitslag zullen Argentijnen op 19 november wederom naar de stembus moeten gaan om een keuze te maken tussen Massa of Milei. Voor Bitcoin-fanaten zal het weinig uitmaken wie er met de winst van doorgaat; beiden hebben namelijk Bitcoin-vriendelijke plannen.
Aan de ene kant heeft Massa plannen om bitcoin te minen met het overschot aan aardgas uit de Vaca Muerta schalieformatie om de activiteiten van stroom te voorzien. Ondertussen is Milei van mening dat bitcoin de natuurlijke reactie is tegen de centrale banken en verkiest de decentrale valuta dan ook boven gecentraliseerd bankieren. Hij wil de centrale bank volledig opheffen en de Amerikaanse dollar bovendien als nationale valuta aannemen.
Ondanks het feit dat beide presidentskandidaten een positieve blik richting bitcoin hebben, zijn er geen plannen naar buiten gebracht om bitcoin tot wettig betaalmiddel te maken. Argentinië zal dus niet El Salvador achterna gaan wat dat betreft.
Inflatiecrisis Argentinië: BTC als oplossing
Argentinië kampt al enige tijd met aanzienlijke inflatieproblemen. Deze is opgelopen tot 140 procent op jaarbasis en 40 procent van de 45 miljoen inwoners zou bovendien in armoede leven. In de afgelopen tien jaar is het land tevens al zeker zes keer in een grote recessie terechtgekomen.
Op economisch vlak valt er dus gigantisch veel winst te behalen voor Argentinië. Veel inwoners vluchten dan ook naar crypto zoals bitcoin om te ontsnappen aan de geldontwaarding van de peso. Bitcoin steeg recentelijk dan ook tot een recordhoogte in Argentinië.