Het is vandaag exact veertien jaar geleden dat de bitcoin (BTC) whitepaper werd gepubliceerd. Op 31 oktober, 2008, had Satoshi Nakamoto voor het eerst in het document het idee achter bitcoin uitgelegd. Satoshi Nakamoto is een pseudoniem van de oorspronkelijke anonieme bedenker van BTC. In een email, verzonden op 31 oktober, 2008, om 19:10 Nederlandse tijd, schrijft Satoshi o.a. het volgende:
‘’Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde derde partij.’’
De belangrijkste eigenschappen:
Met een peer-to-peer netwerk wordt dubbele besteding voorkomen.
Geen mint (een plek waar munten worden opgeslagen) of andere vertrouwde partijen.
Deelnemers kunnen anoniem zijn.
Nieuwe munten zijn gemaakt middels proof-of-work in Hashcash-stijl.
De proof-of-work voor het generen van nieuwe munten drijft het netwerk ook aan om dubbele uitgaven te voorkomen.’’
Deze e-mail, genaamd ‘Bitcoin P2P e-cash paper’, werd verstuurd naar een zogenaamde ‘cryptography mailing list’. In deze mail werd ook de volledige, negen pagina’s lange, whitepaper toegevoegd.
BTC revolutie
Nischal Shetty, oprichter en CEO van de Indiase cryptocurrency exchange WazirX, heeft in een tweet gezegd dat de bitcoin whitepaper niet ‘slechts een idee’ was, maar ‘een revolutie’. Hij benoemt het feit dat op dit moment miljoen mensen betrokken zijn in het nieuwe online financiële systeem, bedacht door de anonieme Satoshi Nakamoto. Deze revolutie lijkt toch echt op gang te zijn gekomen, met beursgenoteerde bedrijven als Microstrategy, Tesla en Block die BTC op de balans hebben gezet. Ook is BTC sinds 2021 een wettig betaalmiddel in El Salvador. Het is het eerste land dat de cryptocurrency als zodanig accepteert en gelijkwaardig behandelt als de fiatvaluta van het land: de Amerikaanse dollar. Het is op dit moment wachten op de volgende staat die stap zet.
The #Bitcoin Whitepaper was not just an idea but a revolution
14 years ago, seeds of a completely new, online financial system were planted
Today, millions of people are involved in furthering that idea
Let’s continue to grow the crypto ecosystem
Thank you, Satoshi 🙏
— Nischal (Shardeum) 🔼 (@NischalShetty) October 31, 2022
Wat de toekomst van bitcoin in petto heeft weet niemand. Echter is de adoptie in een stroomversnelling gekomen en is de kans groter dat landen in toenemende mate zullen strijden om bitcoin dan dat alle overheden ter wereld zullen besluiten om het te gaan verbieden. Crypto wordt steeds meer mainstream en het lijkt zelfs de meningen van politici te beïnvloeden. Politici hebben stemmen te winnen als ze zich positief uitlaten over cryptocurrencies, en steeds vaker doen ze dat ook.