Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Bitcoin whales vergroten hun dominantie met opvallende groei

Het afgelopen jaar zijn er veel grote Bitcoiner-houders bijgekomen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin whales vergroten hun dominantie met opvallende groei

Foto: Vladimir Turkenich/Shutterstock

De grote spelers in de bitcoin (BTC) markt worden ook wel bitcoin whales genoemd. Deze entiteiten bezitten wallets met grote hoeveelheden bitcoins. Wanneer men kijkt naar de toe- en afname van deze wallets, kan daar interessante informatie uit worden gehaald. Deze data werd verzameld door een data website.

Bitcoin en cryptomarkt wankelen, kans op volatiliteit vandaag
Bitcoin en cryptomarkt wankelen, kans op volatiliteit vandaag

3,5% meer bitcoin whales

BitInfoCharts heeft een overzicht gecreëerd, waaruit af te lezen is met wat voor percentage het aantal wallets met bitcoins is toe- of afgenomen. De data beslaat de periode van 1 oktober 2023 tot en met 23 september 2024. In het overzicht is een verdeling gemaakt, afhankelijk van de hoeveelheid bitcoins die een wallet bezit.

Uit deze data kan belangrijke informatie worden gehaald. Zo is namelijk te zien dat de wallets met minimaal 1.000 bitcoin munten in het afgelopen jaar is toegenomen met bijna 3,5%. Tegelijkertijd is het aantal wallets met 0,0001 BTC of minder ook toegenomen, maar dan met maar liefst 75%.

Deze resultaten laten zien dat het aantal bitcoin whales zich nog altijd uitbreidt, maar dat er vooral ook heel veel nieuwe wallets bij zijn gekomen met bitcoins. Uiteraard betekent deze toename niet dat er ook 75% meer investeerders zijn, aangezien één persoon of bedrijf ook meerdere wallets kan hebben.

Advertentie

Middenklasse groeit niet mee

Hoewel er dus groei te zien is bij de kleine en grote wallethouders, lijkt de middenklasse achter te blijven. Volgens de data zou deze groep, die tussen de 1 en 10 BTC bezit, juist aan het afnemen zijn. De vraag is wat er met deze groep is gebeurd.

Er kunnen verschillende redenen zijn, die deze data kunnen onderbouwen. Zo zou de grote toename in kleine bezitters kunnen wijzen op nieuwe investeerders, die zich graag willen blootstellen aan de munt. Maar tegelijkertijd zouden dit ook de verloren middenklassers kunnen zijn, die grote delen van hun bezit eerder dit jaar hebben verkocht rondom de all-time high van de munt of de bitcoin halving.

Bitcoin- en cryptofondsen zien instroom van €300 miljoen door renteverlaging
Bitcoin- en cryptofondsen zien instroom van €300 miljoen door renteverlaging

Bitcoin eigenaren verkopen bezittingen

Wanneer de verschillende categorieën worden vergeleken, valt er nog iets op. De groep die tussen de 10.000 en 100.000 BTC bezaten is afgenomen met 3,88%. Tegelijkertijd is de groep die tussen de 1.000 en 10.000 BTC bezit toegenomen met 3,43%. Dit zou dus ook kunnen wijzen op grote verkopen in deze groep bezitters.

Hoewel de data een idee kan geven over de beweegredenen van de grote spelers, voorspelt dit nog geen koersstijging. Wel is het stijgend aantal whales mogelijk een lichtpuntje, aangezien er dus meer grote spelers verwachten dat de prijs van bitcoin in de toekomst zal gaan stijgen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Advertentie