Financiële markten zijn op dit moment wispelturig en BTC koers daalt
Foto: mezzotint/Shutterstock
Bitcoin (BTC) begon de dag gisteren sterk met een stijging naar 61.000 dollar, maar verloor aan het einde van de dag energie. Uiteindelijk viel de koers gewoon weer onder de 60.000 dollar en daarmee deelde bitcoin mee in de zwakte die we gisteren op Wall Street zagen.
De financiële markten zijn op dit moment wispelturig. We slingeren in hoog tempo van het ene extreme naar het andere extreme. Wat is er toch aan de hand?
Extreem sentiment
Gisteren kwam er een einde aan een lange reeks van stijgingen voor de S&P 500, die op weg was om de langste winstreeks in 20 jaar te worden.
Dit staat in behoorlijk scherp contrast met de eerste week van augustus. Iets meer dan twee weken geleden donderde de markt namelijk stevig omlaag als gevolg van het zwakke banenrapport in de Verenigde Staten, dat de angst voor een nieuwe recessie opwekte.
Van die extreme angst waren we de afgelopen weken weer overgestapt op zware euforie. In een periode van acht dagen wist de S&P 500 bijvoorbeeld bijna 8% toe te voegen (wat extreem veel is voor de traditionele financiële markten), terwijl ook de waarderingen van bedrijven weer behoorlijk opgerekt werden. Afgelopen week alleen al werden er voor bijna 16 miljard dollar aan nieuwe long-posities afgesloten voor de S&P 500.
Veel analisten maken zich zorgen over dit gedrag van de markt. Bij Bloomberg roepen ze dat praktisch iedere beweging van de markt op dit moment overdreven is, zowel naar boven als naar beneden.
Wat betekent dit allemaal voor bitcoin?
We zitten op dit moment in een periode van zware onzekerheid, zoveel is duidelijk. De inflatie is eindelijk onderweg naar de gewenste 2,0% en iedereen is het erover eens dat de rente in de Verenigde Staten tijdens de komende rentevergadering van 18 september omlaag kan.
Waar men het niet over eens wordt, is het vraagstuk over de gezondheid van de Amerikaanse economie. Voor bitcoin en de rest van de financiële markt is het cruciaal dat de Amerikaanse- en de wereldeconomie overeind blijven de komende maanden.
Lukt dat niet? Dan is het lastig om de bullmarkt een vervolg te geven. Als de werkloosheid en de onzekerheid toenemen, dan is het nog maar de vraag in hoeverre mensen het aandurven om op de korte termijn in bitcoin en aandelen als Nvidia en Tesla te investeren.
Wat dat betreft is het belangrijk dat de inflatie naar 2,0% zakt, zodat de rentes kunnen dalen, terwijl de economie rustig blijft draaien. Gaat dat lukken? Dat gaan we de komende maanden zien.