Nieuw onderzoek onthult dalende trend in crypto-adoptie
Foto: Gil Cohen Magen/Shutterstock
El Salvador werd in september 2021 het eerste land ter wereld dat de grootste cryptomunt bitcoin (BTC) nationaal erkende als wettig betaalmiddel. De keuze van Nayib Bukele, de president van het land, werd heftig bekritiseerd in zowel het binnen- als het buitenland. Toch heeft de ingeslagen weg veel voorspoed gebracht voor het land. Maar wordt bitcoin nu ook al regelmatiger gebruikt als betaalmiddel?
Gebruik bitcoin afgenomen naar 8%
In 2023 deed de University of Central America een onderzoek onder de bevolking van El Salvador. Zij vroegen hen naar het gebruik van bitcoin voor hun transacties. De resultaten bleken een helder beeld te schetsen. Maar liefst 88% van de ondervraagden gebruikten geen bitcoins voor hun financiële transacties.
Inmiddels zijn we een jaar verder en is opnieuw onderzoek gedaan naar de huidige situatie. Zouden de inwoners van El Salvador inmiddels meer gebruikmaken van de digitale munt? Ditmaal werd het onderzoek uitgevoerd door de San Salvador University Francisco Gavidia. Maar liefst 1.224 volwassenen werden ondervraagd over hun mening over de politiek en economie.
Onderdeel hiervan was onder andere de vraag of zij gebruik maakten van bitcoin als betaalmiddel. Uit het onderzoek kwam naar voren dat maar liefst 92% van de ondervraagden geen gebruik maakten van de cryptomunt. Het gebruik van bitcoin is dus zelfs afgenomen, in plaats van toegenomen. Slechts 7,5% zou gebruikmaken van de munt en 0,5% gaf geen antwoord op de vraag.
Bukele nog altijd populair, meer focus op onderwijs en industrie
Uit de resultaten van het onderzoek kwam ook naar voren dat de meerderheid van de inwoners, zo’n 60%, groot voorstander is van de huidige president. Nadat Bukele in juni 2019 werd verkozen tot nieuwe leider, pakte hij direct een groot nationaal probleem aan. De criminaliteitscijfers in het land lagen destijds namelijk erg hoog. Door zijn direct en harde aanpak zorgde hij ervoor dat de georganiseerde misdaad steeds verder afnam. In totaal werd 1% van de gehele bevolking gedetineerd. Hoewel het volk de aanpak breed steunde, vonden mensenrechtenactivisten dat er belangrijke regels waren geschonden.
Ook gaf slechts 1,3% van de ondervraagden aan dat bitcoin het belangrijkste focuspunt moest zijn voor het land. Hoewel het veel voor het land heeft gebracht, zou de focus volgens hen veel meer moeten liggen op het gebied van onderwijs en industrie.
Bukele staat echter nog steeds achter zijn keuze voor de weg van bitcoin. Zo is het tegenwoordig zelfs mogelijk om een verblijfsvergunning te krijgen in het land, wanneer je een groot bedrag aan bitcoin investeert en er zijn plannen voor een zogenaamde Bitcoin City.