Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Bitcoin verliest $10.000 in een week – 3 mogelijke oorzaken

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers keldert plots tot onder $61.000, altcoins houden stand

Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock

In de afgelopen week heeft bitcoin (BTC) een dramatische waardedaling doorgemaakt en de prijs daalde van een mooie piek van $70.000 naar onder $60.000. Deze forse daling binnen slechts enkele dagen heeft velen in de crypto gemeenschap verrast en heeft voor behoorlijk wat angst gezorgd. Laten we de mogelijke redenen voor deze scherpe koerscrash onderzoeken.

Zwakke Amerikaanse economie

De week begon positief toen de bitcoinprijs netjes steeg op maandag en kort boven de $70.000 uitkwam. Deze stijging werd aangejaagd door de verschijning van Donald Trump op de 2024 BTC-conferentie in Nashville, waar hij optimistische uitspraken deed over bitcoin en beloofde om SEC-voorzitter Gary Gensler te ontslaan als hij herkozen zou worden.

Echter, dit optimisme was van korte duur. Later op maandag begon BTC te dalen en deze trend zette zich voort gedurende de week. Op vrijdagavond daalde de prijs naar zo’n $62.000 na de publicatie van het tegenvallende Amerikaanse banenrapport voor juli. Dit rapport onthulde een verontrustend hoge werkloosheidspercentage van 4,3%, het hoogste sinds oktober 2021. Zowel Wall Street als de cryptomarkt reageerden direct met koersdalingen.

Verwachtingen rondom de Federal Reserve

Een andere belangrijke factor die bijdroeg aan de waardedaling van bitcoin heeft te maken met de Amerikaanse centrale bank en de verwachte toekomstige stappen van de Federal Reserve. Eerder deze week verlaagde de verschillende centrale banken al de rente, maar de Amerikaanse Federal Reserve heeft echter nog geen dergelijke stap genomen en de rente blijft op een meerjarig hoogtepunt.

De druk op Fed-voorzitter Jerome Powell neemt daarom toe. Lagere rentes worden over het algemeen als positief gezien voor risicovolle activa zoals crypto, omdat ze lenen goedkoper maken. Deze onzekerheid over de volgende stap van de Fed kan sommige investeerders hebben doen besluiten de cryptomarkt voorlopig te verlaten.

Uitstroom van BTC ETF’s

De zorgen over de Amerikaanse economie en de onzekerheid rondom de acties van de Federal Reserve hebben sommige investeerders, vooral grotere, afgeschrikt. Deze investeerders gebruiken vaak exchange-traded funds (ETF’s) om blootstelling aan crypto te krijgen. Om die reden zagen we de afgelopen dagen een forse uitstroom van vele honderden miljoenen dollars.

Op vrijdag rapporteerde men een uitstroom van bijna $240 miljoen uit de spot Bitcoin ETF’s, de hoogste in ongeveer drie maanden. Ook de uitstroom van Ethereum ETF’s bleef voor de tweede week op rij in het rood. De invloed van ETF-stromen op de prijs van bitcoin is in het verleden bewezen, vooral de uitstroom. Dit kan een belangrijke reden zijn voor de waardedaling van BTC naar en onder $60.000.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie