Foto: Shutterstock/hyotographics
Sommige landen omarmen bitcoin (BTC) en de cryptowereld daar omheen. Echter zijn er ook veel landen die het maar een ongrijpbaar fenomeen vinden, waardoor zij strenge regels opleggen aan investeerders en aanbieders. In extreme gevallen zijn er zelf ook landen die een algeheel verbod instellen tegen de grootste cryptomunt. Bolivia is daar een voorbeeld van, maar niet voor lang.
Bitcoin verbod opgeheven
Sinds 2014 heeft Bolivia al een algeheel verbod op bitcoin. Maar daar is het nu van terug gekomen. De Banco Central de Bolivia, de centrale bank van Bolivia, heeft haar verbod op bitcoin en crypto transacties per 26 juni opgeheven. Het gevolg hiervan is zeer groot. Financiële instellingen krijgen weer de mogelijkheid om transacties met digitale munten uit te voeren. Volgens de centrale bank is deze beslissing genomen om het betaalsysteem van het land weer te kunnen moderniseren. De economie van het land heeft het al tijden lang lastig en hun eigen regels waren niet in lijn met de rest van Latijns-Amerika. Binnen Latijns-Amerika is er namelijk een speciale Latin American Financial Action Task Force opgericht, die één regulatie lijn heeft uitgewerkt om de economieën van de landen te stimuleren.
De bank heeft bij het opheffen van het verbod duidelijk aangegeven dat bitcoin niet gezien zal worden als wettig betaalmiddel in het land. Winkeliers hoeven daardoor de digitale transacties niet te accepteren. Wel zullen banken onderling transacties uitvoeren met digitale bezittingen.
Ook wil de centrale bank ervoor zorgen dat burgers meer ingelicht worden over de mogelijke risico’s van cryptocurrencies en hoe ze ermee om moeten gaan. Deze strategie is opgenomen in hun Economic and Financial Education Plan.
Cryptocurrencies redden de economie
Door een hard stijgende inflatie en een verslechterende economie zijn er al meerdere landen Bolivia voorgegaan. Om hun economie te redden keken zij naar andere mogelijkheden en vonden deze in de ecosystemen van cryptocurrencies.
In Latijns-Amerika bevind zich zelfs het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel heeft erkend. El Salvador koos in 2021 voor de radicale ommezwaai, wat gepaard ging met best wat weerstand vanuit de bevolking. Maar inmiddels is de president van het land zelfs herkozen voor een nieuwe termijn, nu het land economisch flink opleeft. In navolging van El Salvador lijkt Argentinië nu ook bezig met het voorbereiden van dezelfde stap. De nieuw gekozen president is ook groot voorstander van de digitale munt.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.