Nick de Jong Nick de Jong
29/06/2024 15:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/06/2024 21:00

Bitcoin verbod opgeheven in Bolivia, nieuwe mogelijkheden voor crypto

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bolivia heft bitcoin verbod op

Foto: Shutterstock/hyotographics

Sommige landen omarmen bitcoin (BTC) en de cryptowereld daar omheen. Echter zijn er ook veel landen die het maar een ongrijpbaar fenomeen vinden, waardoor zij strenge regels opleggen aan investeerders en aanbieders. In extreme gevallen zijn er zelf ook landen die een algeheel verbod instellen tegen de grootste cryptomunt. Bolivia is daar een voorbeeld van, maar niet voor lang.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin verbod opgeheven

Sinds 2014 heeft Bolivia al een algeheel verbod op bitcoin. Maar daar is het nu van terug gekomen. De Banco Central de Bolivia, de centrale bank van Bolivia, heeft haar verbod op bitcoin en crypto transacties per 26 juni opgeheven. Het gevolg hiervan is zeer groot. Financiële instellingen krijgen weer de mogelijkheid om transacties met digitale munten uit te voeren. Volgens de centrale bank is deze beslissing genomen om het betaalsysteem van het land weer te kunnen moderniseren. De economie van het land heeft het al tijden lang lastig en hun eigen regels waren niet in lijn met de rest van Latijns-Amerika. Binnen Latijns-Amerika is er namelijk een speciale Latin American Financial Action Task Force opgericht, die één regulatie lijn heeft uitgewerkt om de economieën van de landen te stimuleren.

De bank heeft bij het opheffen van het verbod duidelijk aangegeven dat bitcoin niet gezien zal worden als wettig betaalmiddel in het land. Winkeliers hoeven daardoor de digitale transacties niet te accepteren. Wel zullen banken onderling transacties uitvoeren met digitale bezittingen.

Ook wil de centrale bank ervoor zorgen dat burgers meer ingelicht worden over de mogelijke risico’s van cryptocurrencies en hoe ze ermee om moeten gaan. Deze strategie is opgenomen in hun Economic and Financial Education Plan.

Advertentie

Cryptocurrencies redden de economie

Door een hard stijgende inflatie en een verslechterende economie zijn er al meerdere landen Bolivia voorgegaan. Om hun economie te redden keken zij naar andere mogelijkheden en vonden deze in de ecosystemen van cryptocurrencies.

In Latijns-Amerika bevind zich zelfs het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel heeft erkend. El Salvador koos in 2021 voor de radicale ommezwaai, wat gepaard ging met best wat weerstand vanuit de bevolking. Maar inmiddels is de president van het land zelfs herkozen voor een nieuwe termijn, nu het land economisch flink opleeft. In navolging van El Salvador lijkt Argentinië nu ook bezig met het voorbereiden van dezelfde stap. De nieuw gekozen president is ook groot voorstander van de digitale munt.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Vier redenen waarom de crypto koersen zijn gecrasht volgens analist
Bitcoin koers in gevaar: verkoop van $9 miljard aan BTC in juli van start
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie