Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
2 min. leestijd

Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados

Foto: Ms. Li/Shutterstock

Sinds 2021 is het in China streng verboden om te handelen in cryptocurrencies. Financiële instellingen mogen geen diensten aanbieden die gerelateerd zijn aan cryptocurrencies. Ook voor crypto exchanges is het verboden om binnen China te opereren.

Crypto Radar: Bitcoin koers in het groen & altcoins profiteren
Crypto Radar: Bitcoin koers in het groen & altcoins profiteren

Geruchten over BTC verbod

Volgens de CEO van Galaxy Digital, Mike Novogratz, zijn er echter geruchten dat China waarschijnlijk tegen eind 2024 het verbod op bitcoin (BTC) zal opheffen. Hij benadrukte dat, als dit waar is, het een grote gebeurtenis zou zijn.

Er zijn optimistische geluiden te horen. Zo heeft een professor van de Hong Kong University of Science and Technology, Wang Yang, de logica van China’s verbod op crypto mining bekritiseerd en het als “zeer onverstandig” bestempeld.

Als het land de handel in digitale munten weer toestaat, zou dit een grote verandering betekenen ten opzichte van de eerdere aanpak. China heeft namelijk herhaaldelijk pogingen ondernomen om bepaalde activiteiten met betrekking tot BTC en andere cryptocurrencies te verbieden. Opvallend genoeg blijft China, ondanks deze maatregelen, een wereldleider op het gebied van bitcoin mining.

Verschillende industrie figuren geloven niet dat China zijn burgers ooit vrij zal laten handelen in BTC met lokale valuta. Yifan He, CEO van Red Date Technology, en Mikko Ohtamaa, mede-oprichter van Trading Strategy, wijzen erop dat het toelaten van de digitale munt in strijd zou zijn met de politieke agenda van de Chinese overheid. Een belangrijk motief achter deze verboden is de bezorgdheid over kapitaalvlucht en de potentiële destabilisatie van het financiële systeem. Cryptocurrencies maken het namelijk gemakkelijker voor geld om het land te verlaten, wat de controle van de overheid over de kapitaalstromen kan ondermijnen.

Advertisement

Chinezen omzeilen crypto-verbod

Veel Chinese burgers vinden nog steeds manieren om te investeren in crypto, wat de overheid zorgen baart. Onlangs heeft het staatsmedia bedrijf Jingji Ribao (Economic Daily) handelaren echter gewaarschuwd voor de risico’s van crypto investeringen.

Hoewel een Chinese rechter in 2023 oordeelde dat bezit van cryptocurrencies legaal is, blijft handel en mining verboden. Hierdoor zoeken investeerders omwegen via onder andere Hongkong.

Ondanks de beperkingen, ondersteunt China wel de onderliggende blockchain technologie, zoals blijkt uit hun recente Web3.0 strategie. Toch blijft de overheid waarschuwen dat investeren in bitcoin risicovol is.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie