Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Uit recent onderzoek is gebleken dat bitcoin (BTC) in Latijns-Amerika voornamelijk gebruikt wordt als tussenvaluta. Zo zou men de moeder aller cryptocurrencies in Venezuela gebruiken om waarde, zowel nationaal als internationaal, over te dragen.
Matt Ahlborg, een onderzoeker en data wetenschapper bij dlab, heeft gekeken naar de data op LocalBitcoins.com, het grootste bitcoin-handelsplatform in Venezuela. Hierop heeft hij specifiek de week rond 7 maart 2019, de datum rond de grootste elektriciteitsstoring in het land ooit, in de gaten gehouden. Ahlborg ontdekte dat transacties van bitcoin naar de Venezolaanse bolivar tijdens en na de storing, zoals verwacht, waren gedaald. Echter merkte hij tevens op dat de handelsvolumes van bitcoin op LocalBitcoins.com in die periode ook in andere Latijns-Amerikaanse valuta’s kelderden.
Ons onderzoek geeft aan dat, op de Latijns-Amerikaanse markten van LocalBitcoins, Bitcoin voornamelijk wordt gebruikt als tussen valuta voor fiatgeld op het moment dat mensen waarde binnen en buiten Venezuela willen overdragen… Op het moment dat de stroom uitvalt in Venezuela, daalt het aantal Bitcoin-transacties in Latijns-Amerika – omdat verzenders van geld buiten Venezuela niet meer kunnen communiceren met de tegenpartij in het land zodat de internationale waardewisseling kan worden voltooid.
Venezolaanse staatsburgers die werken in het buitenland omzeilen op deze manier de strenge valutacontroles van hun regering. Zij kopen bitcoin en verkopen deze voor bolivars.
Ahlborg merkt op dat LocalBitcoins vorig jaar alleen al de handel in bolivars ter waarde van $315 miljoen mogelijk maakte – een ontwikkeling die volgens hem een bewijs is van het potentieel van de digitale activa.
Bitcoin, en meer in het algemeen het internet als geheel, begint gaten te vormen in de eens ommuurde monetaire tuinen uit het verleden. Internationale overdrachten die ooit plaatsvonden op door de overheid gesanctioneerde bankinfrastructuur, verlopen nu zondere benodigde toestemming via internet. Zoals de regering van Venezuela leerde, na jarenlang tevergeefs geprobeerd te hebben de internationale geldstroom te beheersen, is het bewaken van de deur niet meer genoeg omdat deze nieuwe technologie door de schoorsteen sluipt.
De kans dat de huidige “saaiheid” van de koers van bitcoin binnenkort over zal zijn lijkt Michiel, onze analist, groot. Welke kant de koers op gaat breken is momenteel nog relatief onduidelijk al lijken de bears de beste kaarten in handen te hebben. Benieuwd naar hoe Michiel de markt nu ziet? Lees dan verder in zijn net verschenen analyse!