Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Bitcoin stuit op weerstand terwijl econoom waarschuwt voor recessie

Stijgende obligatierentes ondermijnen effect Fed-renteverlaging

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stuit op weerstand terwijl econoom waarschuwt voor recessie

Foto: Westlight/Shuterstock

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verlaagde afgelopen woensdag de rente met 0,50% en bitcoin (BTC) reageerde in eerste instantie met een koersexplosie.

Ondertussen lijkt bitcoin tegen een behoorlijke weerstand aan te lopen op 64.000 dollar. Tegelijkertijd komt er vanuit marktcommentator John Lonski een interessante theorie die richting een recessie wijst.

Bitcoin klaar voor explosieve groei, laatste kans op ‘goedkope’ BTC?
Bitcoin klaar voor explosieve groei, laatste kans op 'goedkope' BTC?

Krijgen we toch een recessie in Amerika?

Tot grote zorg van Lonski, reageerden de marktrentes namelijk niet op de renteverlaging van de Federal Reserve. Sinds de renteverlaging van 0,50% zijn de marktrentes op 5-jarige en 10-jarige staatsobligaties zelfs gestegen.

Stijgende marktrentes op staatsobligaties doen het stimulerende effect van de renteverlaging van de Federal Reserve natuurlijk teniet. Voor bedrijven is het bijvoorbeeld belangrijk dat de 5-jaarsrente daalt, omdat die belangrijk is voor hun vermogen om krediet aan te trekken, terwijl de 10-jaarsrente belangrijk is voor de huizenmarkt.

Image

De Federal Reserve kan de rente wel verlagen, maar als vervolgens de marktrentes niet mee dalen, dan hebben renteverlagingen niet het gewenste effect. In 2001 en 2007 gebeurde hetzelfde en we weten allemaal hoe dat eindigde: met stevige recessies.

“Het weigeren van de 10-jarige rente op staatsobligaties om mee te dalen met de Federal Funds Rate brengt extra macro-economische risico’s met zich mee”, waarschuwt Lonski.

Advertentie

Beperkende werking op de economische activiteit en bitcoin

Als de marktrentes hoog blijven, dan heeft dat een beperkende werking op de economische activiteit. Dat is een interessant punt van Lonski, dat we zeker in de gaten moeten houden de komende tijd. Het is dan ook zaak dat de marktrentes snel het voorbeeld van de Federal Funds Target Rate volgen.

Zie dit overigens niet als een garantie voor economische ellende, maar eerder als een waarschuwing. Uiteindelijk blijft de economische data leidend voor de economie, maar deze ontwikkeling kan wel degelijk een neerwaartse druk op de economie verzorgen.

Voor de bitcoin koers is het extreem belangrijk dat de Amerikaanse economie overeind blijft en dat de Federal Reserve de gewenste zachte landing kan fabriceren. Lukt dat niet? Dan is het zeer onwaarschijnlijk dat we de gewenste voortzetting van de bullmarkt krijgen voor bitcoin.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers schiet omhoog – Fed verlaagt rente verrassend met 0,5%
Advertentie