Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Bitcoin stoeit met $64.000 terwijl economen waarschuwen voor recessie

30% van economen verwacht recessie, maar data hint naar bullmarkt

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stoeit met $64.000 terwijl economen waarschuwen voor recessie

Foto: Pla2na/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is sinds de bodem van 6 augustus van 48.000 dollar opgeklommen naar de huidige koers van 64.000 dollar. De markt wordt in toenemende mate optimistisch over een zachte landing voor de Amerikaanse economie, terwijl centrale banken zijn begonnen met het verlagen van de rentes.

Desondanks zijn er nog zorgen over een aankomende recessie, maar waarom eigenlijk?

Crypto Ontbijt: Bitcoin worstelt, Visa aangeklaagd, FTX-topvrouw veroordeeld & meer
Crypto Ontbijt: Bitcoin worstelt, Visa aangeklaagd, FTX-topvrouw veroordeeld & meer

Veel economen voorspellen een recessie

Als we de onderstaande grafiek van Bloomberg mogen geloven, dan verwacht 30% van de economen binnen 12 maanden nog altijd een recessie in de Verenigde Staten. Dat percentage ligt ver boven het historische gemiddelde.

De waarschijnlijkheid van een recessie is inderdaad hoger dan gemiddeld. Desalniettemin voorspelt de meerderheid van de economen een zogenaamde ‘zachte landing’ voor de Amerikaanse economie

Op dit moment wijst de harde data ook in die richting. Zo kwam de economische groei voor het tweede kwartaal van 2024 binnen op +3,0% en voorspelt de Atlanta Fed GDPNow een economische groei van +3,1% voor het derde kwartaal van 2024.

Daarbij is de GDPNowcast, zie bovenstaande grafiek, positief op vrijwel alle grote onderdelen. Er lijkt dus allesbehalve sprake te zijn van een krimp voor de Amerikaanse economie.

Ook de consumptie is nog altijd op peil, zo blijkt uit de bovenstaande grafiek van Prometheus Research. Met andere woorden: als we naar de data kijken lijkt er op dit moment geen sprake van een recessie.

Advertentie

Wat betekent dat voor bitcoin?

Voor bitcoin is dat in principe een positief verhaal. Een recessie is het enige wat nog echt roet in het eten kan gooien voor de digitale munt. Verder zien we alle data langzaam richting een voortzetting van de bullmarkt wijzen.

Al is het natuurlijk gevaarlijk om over zekerheden te spreken. Alles in de financiële wereld gaat over kansen, niet over zekerheden. Uiteindelijk heeft bitcoin ook nog vraag nodig om hogere koersen te noteren.

Blijft die vraag uit of krijgen we toch een recessie? Dan zal het lastig zijn om de bullmarkt een vervolg te geven. Dat er nu weinig tekenen van een aankomende recessie zijn, betekent niet dat we in de toekomst er geen zullen krijgen. Op dit moment lijkt de kans op een recessie echter kleiner dan wat veel analisten voorspellen.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Advertentie