Foto: 4kclips/Shutterstock
Bitcoin (BTC) daalde hard na de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) op 10 juni. De paniek schoot er flink in en beleggers trokken massaal hun geld uit meer riskante activa. Pas afgelopen week begon bitcoin weer iets te herstellen en nam de angst weer iets af. Ondertussen speculeert de markt hevig of bitcoin eindelijk zijn bodem heeft bereikt of nog dieper gaat dalen.
Bitcoin koers steeg 12,5% afgelopen week.
De bitcoin koers zakte meer dan een week geleden nog even onder $18.000, en wel zo diep als $17.750. Tegen zondagochtend was de bitcoin prijs iets boven $18.000 hersteld en de koers lag zondagavond al boven $20.000.
De rest van de week bleef bitcoin in een zeer lichte opwaartse trend zitten. Desondanks bleef de top vooralsnog de $21.600 van afgelopen dinsdag. Gisterenochtend kwam bitcoin daar weer in de buurt van, maar werd al rond $21.500 afgewezen en dipte vervolgens weer even onder $21.000.
Bitcoin maakte onmiddellijk een flinke rebound en kwam kort na middennacht weer bij $21.500 aan. Gedurende afgelopen nacht bleef bitcoin tussen $21.400 en $21.500 schommelen en de BTC prijs komt momenteel uit op $21.450 op Binance en €20.330 op Bitvavo. De BTC koers staat daarmee vandaag 0,5% in de min, maar deze week 12,5% in de plus.
Important 1hr structure for #Bitcoin
It’s possible that the green trendline turns into support after previously acting as resistance, but we didn’t see enough of an extension to give me confidence that it will work.
Red range is key for short-term action. So far, rejected. pic.twitter.com/O1b0hONQtx
— Caleb Franzen (@CalebFranzen) June 25, 2022
Markt speculeert over bitcoin bodem
De markt is momenteel geobsedeerd over de kwestie of bitcoin met zijn dip onder $18.000 zijn bodem heeft bereikt. De meningen onder de analisten zijn daarover zeer sterk verdeeld. Houd er rekening mee dat het vormen van een bodem een proces kan zijn dat nog maanden duurt. Vooral in deze sombere macro-omstandigheden kan een echte trendommekeer nog ver weg zijn.
Aandelenmarkten als de S&P 500 en Nasdaq, waar bitcoin al maanden lang een zeer hoge correlatie mee heeft, vinden historisch gezien meestal pas een bodem wanneer de Federal Reserve van beleid omslaat. Het ziet er echter naar uit dat ook dit wellicht nog ver weg is. Dat gezegd hebbende, had S&P 500 afgelopen week ook een van de beste weken van 2022 en herstelde bitcoin sneller dan deze markten na de klap in 2020.
On-chain data zegt dat bitcoin bodem dichtbij is
Analist Amir Jafarzadeh toont in de onderstaande grafiek aan dat de 30-dagen moving average van de zogenaamde long-term holder (LTH) spent output profit ratio (SOPR) maar drie keer eerder in het gebied van verlies viel, en nu is dat de vierde keer. Elke keer dat dit gebeurde vormde een macro bodem, maar het was wel een proces dat meer dan vijf maanden duurde.
#BTC #OnChain 📉📈
📊HODLers SOPR (30D MA) by @whale_map 🌐🧵1/ Throughout the history of #Bitcoin , the 30D MA of the LTH SOPR has entered the “LOSS” area only 3 times, which is now the 4th time.
📝 Each time it lasted more than 5 months & formed a MACRO BOTTOM for >3 years/👇 pic.twitter.com/K5kGCRDTDt— Amir Jafarzadeh (@AmirJafarzade77) June 25, 2022
Ook analist Plan C meldt dat historisch gezien als de LTH SPOR zwakte toont, meestal de macro bodem dichtbij is:
https://twitter.com/TheRealPlanC/status/1540779582000881664
Zoals Rekt Capital aangeeft, moeten we echter alsnog rekening houden met het feit dat er een groot gebrek is aan kopers volume, zoals we die tijdens vorige bodems rond de 200-weken moving averages zagen. De 200 WMA ligt momenteel vlak boven de $22.400.
#BTC is going to need a lot more buy-side volume than at present to match buyer follow-through volume levels at previous Bear Market Bottoms at the 200-week MA$BTC #Crypto #Bitcoin pic.twitter.com/0dNhbL39FN
— Rekt Capital (@rektcapital) June 25, 2022
Meer volatiliteit volgt mogelijk snel voor bitcoin
Analist Matthew Hyland heeft de publicatiedata van de Amerikaanse inflatiecijfers op een rijtje gezet in de onderstaande grafiek. Daarop is de grote klap die na 10 juni volgde goed te zien. De volgende CPI publicatie vindt op 13 juli plaats. Dat kan voor meer volatiliteit zorgen, maar als de inflatiecijfers meevallen, dan wordt de Fed mogelijk al terughoudender in haar beleid en neemt de angst en verkoopdruk wellicht af.
#Bitcoin chart with all of the dates of the CPI number releases since last November tagged: pic.twitter.com/ZeEUhO8V9x
— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) June 26, 2022
Analist IT Tech waarschuwt echter dat wellicht al eerder volatiliteit aankomt, doordat de zogeheten estimated leverage ratio en open interest op derivaten weer beginnen te stijgen:
#Bitcoin reserves on Exchanges:
🟢Spot➡️
🔴Derivatives ➡️
🟡Binance⬆️🔴Estimated Leverage Ratio 📈
🟡 Open Interest increasing slowly.📈Volatility is coming. 👀
Live chart👉https://t.co/o7iJWZFDLD pic.twitter.com/nrMPNP2JdR— IT Tech (@IT_Tech_PL) June 26, 2022
Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses
Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord Premium kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.
Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.