Foto: sdx15/Shutterstock
Sinds de bodem in 2022 is bitcoin (BTC) enorm gestegen, met zo’n 370% zelfs. Daarmee is het één van de sterkere cryptocurrencies van het moment. Ethereum (ETH) staat er minder goed voor, die is sindsdien namelijk met ‘maar’ 280% gestegen. Glassnode denkt te weten hoe dit precies komt.
Bitcoin staat er sterk voor
In een uitgebreid onderzoeksrapport heeft het blockchain-analysebureau uiteengezet Wat de situatie voor de twee grootste cryptocurrencies in de markt en op de blockchain precies is. Hier blijkt uit dat bitcoin en ethereum het meest zijn gegroeid, terwijl andere altcoins en stablecoins juist in marktaandeel zijn gekrompen.
De markt voor bitcoin en de on-chain aspecten van het netwerk ziet er vooralsnog robuust uit, concludeert Glassnode. De realized volatility (de gerealiseerde volatiliteit) lag de afgelopen 18 maanden tussen de 40 en 55%, wat een stuk minder is dan tijdens de piek in 2021. Toen lag deze waarde tussen de 80 en 100%. Rond de piek in 2017 was dit zelfs 120 tot 150%.
Toch is er nog meer dan genoeg ruimte om te groeien. Het on-chain volume ligt op zo’n 6,5 miljard dollar per dag. Glassnode vergelijkt dit met Mastercard, Visa en goud, dat op respectievelijk 24,7 miljard dollar, 38,9 miljard dollar en 162,6 miljard dollar per dag ligt.
Aantal ethereum validators groeit
Voor Ethereum is gunstig dat er meer actieve validators zijn dan ooit. Eind juni waren dit er zo’n 1 miljoen. Gezamenlijk hebben zij 27% van alle ETH in het stakingcontract zit gestopt; ook dat is meer dan ooit tevoren. Doordat veel coins worden vernietigd bij het doen van transacties, was de ETH-voorraad dit jaar grotendeels deflatoir, blijkt uit de gegevens van Glassnode.
Onlangs ging het nieuws dat daar met de Dencun-upgrades verandering in is gekomen. De transactiekosten liggen nu namelijk zó laag dat de nieuwe coins die validators ontvangen voor hun werk de activa weer inflatoir hebben gemaakt.
Ethereum futures niet zo populair
Bijzonder is het grote verschil in handelsactiviteit tussen de twee coins. Volgens de onderzoekers is het open interest voor perpetual-futurescontracten voor bitcoin en ethereum respectievelijk 16,6 miljard dollar en 12,5 miljard dollar. Dat komt redelijk overeen, maar hetzelfde volume voor kalender-futurescontracten (met een verloopdatum, zoals op de CME) ligt op respectievelijk 12,5 miljard dollar en 2,2 miljard dollar.