Foto: musicman/Shutterstock
Bitcoin (BTC) is door Satoshi Nakamoto bedacht als een alternatief voor het traditionele financiële systeem. In essentie is bitcoin een alternatieve vorm van geld die je niet bij gecentraliseerde tussenpersonen hoeft te bewaren. Je bent zo dus niet afhankelijk van de financiële gezondheid van banken en daarnaast is Bitcoin altijd bereikbaar.
Bitcoin al 10 jaar niet offline
De afgelopen 10 jaar is het netwerk van Bitcoin geen enkel moment offline geweest. Op 17 maart kwam Tasigur1 met deze bijzondere statistiek aanzetten op Reddit. Het is bijna symbolisch dat Bitcoin deze magische grens van 10 jaar aaneengesloten uptime bereikt op een moment dat de bankensector in de problemen zit.
Een aaneengeschakelde uptime van 10 jaar betekent dat Bitcoin 3.650 dagen niet offline is geweest. Wat dat betreft kunnen we stellen dat Bitcoin wel degelijk een alternatief systeem is waar je op kunt vertrouwen. De kans lijkt gigantisch klein dat het netwerk ooit nog helemaal zal verdwijnen.
Een paar kleine foutjes
Sinds de lancering van de Bitcoin blockchain in 2009 zijn er twee momenten in de geschiedenis waarop het netwerk echt even problemen kende. Het eerste opvallende incident vond plaats in 2010. Destijds zat er een transactie in een blok die een astronomische hoeveelheid bitcoin uit het niets creëerde. De bitcoin-gemeenschap zag deze fout echter vrijwel meteen en wist deze snel te herstellen.
Het volgende probleem ontstond in 2013. Destijds zaten er voor nodes, die nog wat verouderde software draaiden, teveel transacties in een blok. Om die reden ontstond er een fork, of splitsing, van het netwerk. Gelukkig werd dat probleem ook snel opgespoord en opgelost, waardoor de boel weer door kon. Sindsdien is er eigenlijk niets meer misgegaan voor Bitcoin.
Het waren vooral kleine schoonheidsfoutjes in de beginfase, die op zich nog niet zo erg waren omdat bitcoin destijds nog een relatief kleine asset was. Nu zijn die problemen, als het goed is, er wel uit en is de kans klein dat het netwerk nog offline gaat.