Foto: Shutterstock/Tarasenko Andrey
Bitcoin (BTC) stond in zijn beginjaren voor veel mensen bekend als ‘crimineel geld’. Zo maakte Silk Road, een illegale website op het darkweb, gebruik van bitcoin als betaalmiddel om de anonimiteit te waarborgen op de marktplaats. Velen hadden het idee dat het witwassen van crimineel geld en de aanschaf van verboden middelen de enige use-case was van de decentrale valuta.
Inmiddels is de reputatie van bitcoin wat dat betreft verbeterd, maar het gebruik bij illegale activiteiten kan uiteraard niet geheel voorkomen worden. Een onderzoek uitgevoerd door TRM Labs, een blockchain-inlichtingenbedrijf dat samenwerkt met wetshandhavingsinstanties, heeft gekeken naar het gebruik van crypto bij illegale activiteiten.
Illegaal bitcoin volume
Volgens het rapport was bitcoin in 2016 nog goed voor maar liefst 97 procent van het totale illegale cryptovolume. Dit cijfers is sindsdien aanzienlijk gedaald, waarbij BTC nu slechts 19 procent vertegenwoordigt van alle illegale crypto-activiteiten in 2022.
Het onderzoek liet dan ook weten dat er een significante verschuiving gaande is richting andere blockchains als het gaat om illegale crypto-activiteiten. Het rapport refereert naar een toenemende populariteit van zogenoemde ‘chain-hopping’, ofwel het verplaatsen van crypto-activa tussen verschillende netwerken, om gestolen activa wit te wassen en detectie te omzeilen.
Crypto misdaad
Het onderzoek gaf bovendien aan dat de bearmarkt geen significante invloed had op de dollarwaarde van crypto-gerelateerde misdaad in 2022. Uit de data blijkt dat er ten minste 7,8 miljard dollar is betaald aan ponzi-fraude en 1,5 miljard dollar aan darknet-marktplaatsen gespecialiseerd in illegale drugs. Ook zou er voor maar liefst 3,7 miljard dollar zijn gestolen via hacks en exploits.
TRM Labs benoemt de opkomst van meerdere blockchains als mogelijke reden voor het feit dat de crypto-gerelateerde misdaad in dollartermen niet is afgenomen ondanks de hevige koersdalingen.
Het vermelde tevens dat er in het afgelopen jaar voor ongeveer 2 miljard dollar is buitgemaakt op cross-chain bridges, die het mogelijk maken om crypto van de ene blockchain naar de andere te versturen.