Thom Derks Thom Derks
28/06/2024 11:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/06/2024 11:26

Bitcoin: Spannende uren aangebroken met komst cruciale inflatiecijfers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin gaat nu spannende uren tegemoet met cruciale inflatiecijfers

Foto: Tada Images/Shutterstock

De bitcoin koers kende deze week een valse start en viel terug naar het niveau van 58.400 dollar. Daarmee schoot de angst weer in de markt en is het bullish sentiment vrijwel helemaal verdwenen. Kan de cruciale inflatieprint van vandaag wellicht redding brengen voor bitcoin?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cruciale inflatieprint voor bitcoin

Om 14.30u Nederlandse tijd is het moment daar. Dan krijgen we de nieuwe PCE Price Index uit de Verenigde Staten. Dat is de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank). Een groot deel van het rentebeleid is gebaseerd op de ontwikkeling van deze inflatiemeter.

Nadat eerder de CPI en de PPI inflatie in de Verenigde Staten lager uitvielen dan verwacht, kunnen we vandaag weleens de bevestiging krijgen dat de inflatie echt onderweg is naar de gewenste 2,0%. Als de PCE Price Index ook lager uitvalt dan verwacht, dan kan dat voor de Federal Reserve een belangrijk signaal zijn.

Is dat het geval? Dan kan de bitcoin koers weleens groen het weekend ingaan. Wat dat betreft staan ons een paar spannende uren te wachten met bitcoin. Na de stagnatie in Q1 2024 is het cruciaal dat de inflatie nu weer de weg naar de gewenste 2,0% inzet.

Advertentie

Waarom is dat cruciaal?

Als de inflatie eindelijk richting de gewenste 2,0% daalt, dan kan de Federal Reserve beginnen met het verlagen van de rente en kan het zijn quantitative easing (QT), of kwantitatieve versoepeling,  programma afbouwen.

Op dit moment laat de Federal Reserve zijn balans krimpen. Dat wil zeggen dat het geen Amerikaanse staatsobligaties en andere effecten opkoopt Sterker nog, iedere maand verdwijnen er voor ongeveer 60 miljard dollar aan obligaties van de balans.

Dat betekent dat de markt het aanbod van Amerikaanse staatsobligaties zelf moet opkopen, waardoor de rentes hoger zijn en er minder geld beschikbaar is voor risico-assets als bitcoin en aandelen.

Zodoende zou het voor de bitcoin koers een goede ontwikkeling zijn als het beleid van de Federal Reserve bijdraait. Daarvoor hebben we vandaag een lage inflatiescore nodig. Vanuit de Federal Reserve komen op dit moment vooral hawkish (strenger beleid) uitspraken.

Het bovenstaande artikel van de Wall Street Journal is daar een mooi voorbeeld van. Raphael Bostic van de Federal Reserve geeft in dat artikel aan nog niet aan een renteverlagingen te willen denken, voordat de inflatie echt richting de 2,0% beweegt.

Waarom niet? Omdat hij denkt dat een eerste renteverlaging meteen een reeks van verlagingen ontketent. Als de inflatie dan niet onderweg is naar de gewenste 2,0% kan dat volgens hem grote problemen opleveren.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie