Foto: Tsuguliev/Shutterstock
De hoeveelheid bitcoin (BTC) die op beurzen wordt aangehouden, heeft het laagste niveau in drie jaar bereikt. Een lage voorraad van bitcoin op beurzen duidt op een lage verkoopdruk. De lage voorraad kan voor problemen zorgen aan de aanbodkant.
Institutionele beleggers blijven met grote hoeveelheden fiatgeld, bitcoin kopen. Deze ontwikkeling kan wijzen op een sterke vraag en vertrouwen in de lange termijn waarde van bitcoin.
Bitcoin halving beperkt voorraad
Volgens gegevens van 19 juni 2024 is de totale hoeveelheid bitcoin die op beurzen beschikbaar is, gedaald tot het laagste punt in drie jaar tijd. Data van CryptoQuant onthult dat er momenteel iets meer dan 2,8 miljoen bitcoin op beurzen beschikbaar is. In januari 2024 schommelde de beschikbare hoeveelheid bitcoin rond de 3,0 miljoen.
De lage voorraad van bitcoin op beurzen duidt op een lage verkoopdruk en mogelijk problemen vanwege het relatief lage aanbod dat beschikbaar is voor aankoop. Daarnaast wordt het aanbod van bitcoin, sinds de halving in april 2024, verder beperkt door de vermindering van de blokbeloningen.
Vóór de meest recente halving ontvingen miners 6,25 bitcoin voor elk blok dat ze succesvol aan de blockchain toevoegden. Na de halving ontvangen miners ‘slechts’ 3,125 bitcoin voor het succesvol toevoegen van een blok aan de blockchain.
Druk van bitcoin ETF’s
In mei 2024 bereikten de maandelijkse instromen in digitale activa fondsen $2 miljard. Deze instroom werd met name gedreven door instromen in bitcoin-investeringsfondsen. Volgens het rapport van 17 juni van Coinshares Weekly Fund Flows, houden bitcoin-investeringsfondsen wereldwijd bijna $73 miljard aan bitcoin.
Na de goedkeuring van bitcoin-ETF’s in de Verenigde Staten in januari 2024, hebben de aankopen van grote vermogensbeheerders zoals BlackRock extra druk op het bitcoin aanbod gezet. Op 6 juni hield BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT) ongeveer 274.000 Bitcoin aan. De ETF van BlackRock is slechts een van de elf bitcoin ETF’s die momenteel in de Verenigde Staten worden verhandeld.
Twee weken geleden gaven wij al aan dat sinds de lancering van de ETF’s het beschikbare bitcoin aanbod flinke klappen kreeg te verwerken. Dit maakt bitcoin op den duur steeds schaarser. De krimp van het beschikbare aanbod kan, samen met een stijgende vraag naar bitcoin, op de lange termijn zorgen voor een sterke prijsstijging.