Foto: Ummi Hassian/Shutterstock
Bitcoin (BTC) handelt al weken in de range tussen $18.000 en $20.500. Menig investeerder blijft op dit moment aan de zijlijn staan in afwachting van de bodem. Maar waar ligt toch die bodem? Volgens een recente update van blockchain-analyseplatform Glassnode zou die bodem in de huidige regio kunnen liggen.
Bitcoin is opvallend stabiel
Voor wie naast het crypto nieuws ook het algemene economische nieuws in de gaten houdt, zal het geen verrassing zijn dat we in een tumultueuze situatie zitten. De traditionele markten kleuren over het algemeen rood, de inflatie stijgt en centrale banken zitten in de moeilijkheden. Bitcoin houdt zich daarentegen relatief stabiel en “heeft op relatieve schaal terrein gewonnen ten opzichte van veel activa.”
In de wekelijkse update kijkt Glassnode naar een aantal factoren die een eventuele bodem kunnen signaleren. Een daarvan is de “whale exchange realized prices” indicator. “Door de stortings- en opnamevolumes van de whales (1k+ BTC) van/naar exchanges te prijsstempelen, kunnen we de gemiddelde prijs van whale stortingen/opnames sinds januari-2017 schatten.”
De kostenbasis voor whales met meer dan 1.000 bitcoins ligt op dit moment op $15.700. Dat is dan ook een prijszone die een belangrijke support-zone kan vormen, mocht bitcoin verder afdalen.
Minder bitcoin bezitters in de plus
Verder kijkt Glassnode naar het percentage van de totale BTC in omloop dat in de plus staat. In bearmarkten in het verleden was een lage winstgevendheid vaak een indicatie dat een bodem in zicht was.
“De bodemvormingsstadia van eerdere bearmarkten laten zien dat er over het algemeen cyclische dieptepunten zijn geweest bij een winstgevendheid van het aanbod van 40%-42%. Momenteel heeft 50% van het circulerende aanbod een niet-gerealiseerde winst.”
Wat dat betreft is er dus nog steeds ruimte voor verdere dalingen. Echter, schrijft Glassnode, moeten we rekening houden met een significante hoeveelheid BTC die voor altijd verloren is. Door deze buiten beschouwing te laten komt Glassnode tot de conclusie dat nu 39% van de BTC in omloop in de plus staat. Tijdens de COVID-crash in maart 2020 daalde de winstgevendheid tot 37% en in februari 2019 tot 32%.
Op basis van de aangepaste cijfers kan het dus zo zijn dat we alsnog dichtbij een bodem zitten. Glassnode trekt vervolgens de conclusie:
“In veel opzichten zetten veel on-chain-statistieken, marktstructuur en gedragspatronen van beleggers de puntjes op de i’s voor een bearmarkt bodem uit het boekje. Een belangrijk onderdeel dat ontbreekt, is de duur, waarvan de geschiedenis zou suggereren dat er nog enkele maanden te gaan zijn voor een volledig herstel.”
Eerder was in het bitcoin nieuws te lezen dat de bitcoin mining difficulty een enorme aanpassing naar boven heeft gemaakt. Dit zou een verdere neerwaartse druk op de koers kunnen veroorzaken, zoals in dit artikel te lezen.