Foto: Guayo Fuentes/Shutterstock
De president van El Salvador, ofwel de eerste president die ervoor koos bitcoin (BTC) te adopteren als wettig betaalmiddel, is teruggetreden uit zijn ambt. De Bitcoin-voorstander heeft geschiedenis geschreven door in 2021 met zijn Midden-Amerikaanse land Bitcoin te omarmen, en wil dolgraag vanaf volgend jaar verdere stappen zetten in het baanbrekende beleid. Dat is dan ook de reden waarom hij nu het stokje nu doorgeeft aan iemand anders.
Nieuwe verkiezingscampagne in ‘Bitcoin-land’
Het gaat hier om Nayib Bukele, wie inmiddels een bekende naam is binnen de Bitcoin-gemeenschap. Op 1 december trad de 46e president van het Midden-Amerikaanse land af na goedkeuring door de Wetgevende Vergadering van het land. Bukele was eigenlijk nog tot 1 juni aan het roer in El Salvador, maar gaat nu met vervroegd verlof. Hij wil zich namelijk volledig concentreren op zijn herverkiezingscampagne.
El legado correcto 🇸🇻
The right legacy 🇸🇻
https://t.co/dO2c0ZtQUN— Nayib Bukele (@nayibbukele) November 29, 2023
Bukele is opgevolgd door waarnemend president Claudia Rodríguez de Guevara.
Bukele trad op 1 juni 2019 in functie als president van El Salvador. Hij werd al snel bekend door zijn pogingen om het aantal moorden in El Salvador te verminderen – op dat moment een van de hoogste ter wereld – en later uiteraard vanwege zijn Bitcoin-beleid. Hij pleitte ervoor dat de Salvadoraanse regering in september 2021 bitcoin als wettig betaalmiddel zou aannemen en drong aan op de oprichting van een vulkaan-gestuurde ‘Bitcoin City’ in het land.
De president van El Salvador heeft een ambtstermijn van vijf jaar. Vóór september 2021 moesten presidenten volgens de grondwet van het land tien jaar wachten voordat ze zich opnieuw verkiesbaar konden stellen. Het Hooggerechtshof van het land bepaalde toen echter dat een president twee opeenvolgende termijnen mag dienen.
BTC voorstander wederom president?
De volgende verkiezingen staan voor februari volgend jaar op de agenda. Vervolgens zal op 1 juni de nieuwe president aantreden.
Bukele geniet van een enorme populariteit die grotendeels te danken is aan het grootschalige optreden tegen de gewelddadige bendes waardoor het aantal moorden flink is teruggeschroefd. Tot nu toe zijn er al meer dan 75 duizend vermoedelijke bendeleden gearresteerd. De strategie heeft daarentegen beschuldigingen van mensenrechtenschendingen opgeleverd.
Uit een opiniepeiling die in augustus werd uitgevoerd bleek dat Bukele met gemak de volgende verkiezingen zou kunnen winnen. Hij ontving namelijk 68,4 procent van de stemmen.