Foto: rblfmr/Shutterstock
De bitcoin koers bereikte deze week een nieuwe all-time high op ongeveer 69.200 dollar en klapte daarna meteen met 10.000 dollar omlaag. Inmiddels is bitcoin weer een beetje hersteld, maar het is het volledige plaatje van de financiële wereld dat momenteel voor een hoop onzekerheid zorgt.
Wat is er allemaal aan de hand?
- Bitcoin gaat door het dak alsof er nooit meer een recessie komt
- Aandelen van Amerikaanse banken dumpen alsof er weer een bankencrisis aankomt
- De inflatie stijgt opnieuw, waardoor de renteverlagingen waarschijnlijk pas later komen
- De goudkoers stijgt alsof er een recessie aankomt
- De S&P 500 handelt alsof we in een nieuwe bullmarkt zitten
- Staatsobligaties stijgen alsof de Amerikaanse centrale bank de rentes gaat verlagen
Alles handelt momenteel bijna op een tegenstrijdige manier. Wat moeten we geloven en misschien wel de belangrijkste vraag: wat moeten we nu doen?
Current situation:
1. S&P 500 is trading like are in a new bull market
2. Regional bank stocks are crashing like the crisis never ended
3. Bonds are rising like the Fed is cutting interest rates
4. Inflation data is rising like rate cuts are cancelled
5. #Bitcoin is rising…
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) March 6, 2024
Is er meer aan de hand?
Mijn vermoeden is dat er mogelijk sprake is van een algemene vlucht naar schaarste. Het is jullie waarschijnlijk ook niet ontgaan dat de Amerikaanse staatsschuld alleen maar verder oploopt. Daardoor stijgen de jaarlijkse rentebetalingen van Amerika, nemen de begrotingstekorten verder toe en moeten ze nog meer schulden op zich nemen.
Daardoor dreigt een vicieuze cirkel die zijn weerga niet kent. Zouden investeerders dit beginnen te begrijpen?
Dat zou in ieder geval verklaren waarom aandelen, bitcoin en met name goud allemaal op hetzelfde moment stijgen. Normaal gesproken acteert goud meer als een soort veilige haven in tijden van economische tegenspoed.
Traditioneel wordt goud gezien als de asset die je koopt op het moment dat aandelen mogelijk een zware periode ingaan. Wat dat betreft staan alle wetten van de investeringswereld op zijn kop. Momenteel lijkt het alsof investeerders alles kopen wat schaars is en wat de overheid niet kan bijdrukken.
De onduidelijkheid heerst
Maar ook die theorie gaat niet helemaal op, omdat de koersen van obligaties ook weer stijgen. Dat zie je normaal gesproken pas als de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt. Zeker niet als men verwacht dat de rente langer op dit verhoogde niveau moet blijven, zoals nu het geval lijkt.
Ook de bankencrisis die momenteel lijkt uit te breken is een interessante om in de gaten te houden. Zeker omdat op 11 maart het Bank Term Funding Program (BTFP) afloopt. Dat is het reddingsprogramma dat de Amerikaanse centrale bank in 2023 optuigde om de bankencrisis ten einde te brengen.
Zo is het mogelijk dat de Amerikaanse banken vanaf 11 maart nog meer in de problemen komen.
Op basis van de economische data is het heel lastig om de bitcoin koers te voorspellen momenteel. Al lijkt de macro-economische situatie niet heel zwaar te wegen voor de huidige markt. De nadruk ligt (logischerwijs) vooral op de prestaties van de Spot Bitcoin ETFs, die heel succesvol blijven.