Alles wijst op voortzetting van de crypto bullmarkt
Foto: K.unshu/Shutterstock
De bitcoin (BTC) koers handelt op het moment van schrijven op 68.000 dollar, de goudkoers staat op een all-time high en aandelen presteren fantastisch. Alles lijkt momenteel richting een voortzetting van de bullmarkt te wijzen, mede dankzij de sterke Amerikaanse economie.
Van bearish naar bullish
In de zomermaanden stonden we er nog heel anders voor.
Destijds kwam er zwakke economische data vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt en begonnen mensen zich zorgen te maken over een recessie. Dat zien we duidelijk terug in de SOFR curve, zie bijgevoegde grafiek, die verwachtingen afgeeft voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank voor de komende jaren. Zie de rood-gestreepte lijn (9/30/2024) die een rente van minder dan 3,0% inschatte voor eind 2025.
- SOFR curve. Bron: Forward Guidance
Sindsdien was de economische data echter veel beter dan verwacht, waardoor de lijn flink is opgeschoven. Dat is opvallend, want daarmee is de markt minder “optimistisch” over het aantal renteverlagingen dan de Amerikaanse centrale bank.
Die voorzien namelijk een “terminal rate” van 2,9% voor de Amerikaanse economie. We moeten echter ook niet vergeten dat de Amerikaanse centrale bank die renteverwachting “uitsprak” op 18 september. Dat is dus alweer een tijdje geleden.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Voor mij blijft een zachte landing het basisscenario voor de Amerikaanse economie. Dat is het scenario waarin de inflatie daalt naar de gewenste 2,0% en we geen recessie krijgen. De inkomende economische data blijft positief verrassen, waardoor de kans op een recessie afneemt.
Voorlopig levert dat een bullish scenario op voor risico-assets als bitcoin en aandelen. Centrale banken over de hele wereld verlagen de rentes, de wereldeconomie oogt solide, en dat werkt over het algemeen bevorderend voor de koersen van risico-assets.
Zolang de inflatie onder controle blijft, want dat is wel een puntje van zorg bij een sterke economie, kan de Amerikaanse centrale bank de rentes blijven verlagen. Gaat de inflatie onverhoopt toch weer stijgen? Dan kunnen we ook het “geen landing” scenario krijgen, en krijgen we mogelijk meer zijwaartse koersactie.
Ook de kans op dit scenario is door de positieve economische data weer toegenomen, terwijl de kans op een harde landing lijkt af te nemen. Mits je de economische data van de overheid vertrouwt, want daar twijfelen ook veel mensen aan. Met name op Twitter zie je veel mensen voorbij komen die de officiële cijfers in twijfel trekken.