Foto: nitpicker/Shutterstock
Op donderdag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in een blogpost diens perspectief gedeeld over bitcoin (BTC) en de huidige stand van zaken. In het bericht reageert de ECB op de recent gelanceerde bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) en op de huidige koers opmars van BTC. Wat bij het lezen van het bericht in een oogwenk duidelijk wordt, is dat de ECB geen goed woord over heeft voor bitcoin. Wat zeggen ze precies?
ECB reageert op bitcoin opmars
De ECB meent dat de lancering van de ETF’s lijkt op een boost voor de reputatie van bitcoin maar dat de reële waarde van BTC in feite nul is, altijd nul is geweest, en altijd nul zal blijven. De bank denkt dat een verdere opmars van bitcoin zware schade zou opleveren. Voor zowel het klimaat als voor mensen die buiten de boot vallen.
Ook zegt de bank dat bitcoin nog altijd niet als betaalmiddel wordt gebruikt. Hier is het te langzaam en te duur voor. Het bericht zegt ook dat Bitcoin mining extreem vervuilend is en enkel vervuilender zal worden naarmate de bitcoin koers stijgt. Als investeringsproduct vindt de ECB bitcoin ook totaal ongeschikt. Zo zou bitcoin geen enkele intrinsieke waarde hebben.
De kritiek wordt opgestapeld
In het relatief korte bericht worden alle bestaande kritieken op bitcoin uit de kast gehaald. Investeerders worden gewaarschuwd voor de onvermijdelijke ondergang van de crypto sector: een wereld, in de woorden van de ECB, gekarakteriseerd door marktmanipulatie, criminaliteit en belachelijke speculatie.
Het slotakkoord van de ECB geeft een goed overzicht van het perspectief van de centrale bank:
“Het prijsniveau van Bitcoin is geen indicator voor de duurzaamheid ervan. Er zijn geen fundamentele economische gegevens, er is geen reële waarde waaruit serieuze voorspellingen kunnen worden afgeleid. Er is geen “prijsbewijs” in een speculatieve bubbel. In plaats daarvan laat een inflatie van de speculatieve bubbel de effectiviteit van de Bitcoin-lobby zien. De “marktkapitalisatie” kwantificeert de totale maatschappelijke schade die zal optreden als het kaartenhuis in elkaar stort. Het is belangrijk dat de autoriteiten waakzaam zijn en de maatschappij beschermen tegen witwaspraktijken, cyber- en andere misdaden, financiële verliezen voor de financieel minder goed opgeleiden en grote milieuschade. Deze klus is nog niet geklaard.”