Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Bitcoin onder druk? Japanse yen begint weer te stijgen

De Japanse nationale munt herstelt, maar wat betekent dit voor BTC?

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
japans beursgenoteerd bedrijf investeert miljoenen in bitcoin

Foto: Shutterstock/Stockbym

Het lijkt erop dat de bitcoin (BTC) flink onder druk komt te staan, aangezien de valutamarkt hernieuwde voorkeur laat zien voor de Japanse yen. Mede hierdoor begint de yen zich weer te herstellen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor bitcoin en andere cryptocurrencies, waaronder ether, kan dit nog wel eens bearish worden.

Waarom lukt het Bitcoin niet om door $65.000 te breken?
Waarom lukt het Bitcoin niet om door $65.000 te breken?

Japanse yen herstelt zich

Het lijkt erop dat de Japanse yen zich aan het herstellen is ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waarbij de munt beter lijkt te presteren dan andere fiatvaluta’s. Sinds het einde van deze donderdag is de yen met 2,4% in waarde gestegen naar 145 yen per dollar, waarmee het dieptepunt van 5 augustus op 141,68 yen per dollar overwonnen lijkt.

Ten opzichte van de Australische dollar, die gezien wordt als een meter voor risicobereidheid, is de yen 1% in waarde gestegen. Hierdoor laat de yen een nog grotere vitaliteit zien ten opzichte van de euro en het Britse pond.

Carry trades tussen Japanse yen en BTC

De markt heeft een hele tijd geprofiteerd van carry trades, waarbij yen wordt (geleend en) verkocht met lage rente om te profiteren van Bitcoin met een hoge rente. Door de dalende positie van de yen was dit een hele tijd winstgevend, maar na deze posities uit te putten, ontstaat er een soort feedbackloop, zoals handelaar Simon Ree deelde op X (Twitter):

‘De kracht van de yen veroorzaakt een negatieve feedbackloop wanneer stops worden geactiveerd en overbelaste carry posities worden opgeheven. Dit is een rammelende positionering in de mondiale risicoactiva.’

Andrei Kazantsev, hoofd van de crypto trading desk van Goldman Sachs, herhaalde de opmerking van Ree, in zijn laatste commentaar. Zo legde hij uit hoe bitcoin en ether gevangen zaten in de yen carry handel en de wereldwijde VAR schok van 5 augustus. Value At Risk (VAR) is de maximale hoeveelheid verlies die een markt gedurende een bepaalde periode kan lijden. Een plotselinge sprong in VAR dwingt handelaars om hun blootstelling aan relatief risicovolle activa terug te schroeven.

Advertentie

Het effect van de herstellende yen op de BTC koers

De herstellende yen zal hoogstwaarschijnlijk een bearish effect gaan hebben op de yen. Naarmate carry trade posities uitgeput raken, is de kans groot dat de bitcoin ook in waarde gaat dalen. We kunnen zien aan de Bitcoin liquidation heatmap van CoinGlass dat er een bearish sentiment op de markt is. Het vervallen van de yen carry trade zal hier hoogstwaarschijnlijk een invloed op hebben gehad. Hoe de BTC koers zich zal gaan ontwikkelen, is echter nog onzeker.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Advertentie