Foto: oatawa/Shutterstock
De bitcoin koers staat onder druk in aanloop naar de cruciale inflatiedata van vanmiddag om 14.30u. Bitcoin begon de week slecht, maar een lage inflatiescore kan de boel weer compleet omdraaien vandaag. Na de inflatiecijfers volgt om 20.00u ook nog een rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), gevolgd door de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell om 20.30u Nederlandste tijd.
Cruciale uren voor bitcoin aangebroken
Voor nu ligt de verwachting voor de consumentenprijsindex (CPI) van vanmiddag op een score van 3,4%. Daarmee zou deze op hetzelfde niveau binnenkomen als afgelopen maand. Op maandbasis is een stijging van 0,1% ingeboekt door de analisten.
De kerninflatie (CPI – voedsel en energie) wordt op 3,5% verwacht, wat een daling van 0,1% markeert ten opzichte van afgelopen maand. Op maandbasis voorziet met een stijging van 0,3% van de kerninflatie (Core CPI).
Als de cijfers binnenkomen zoals men verwacht, dan zal dat licht positief zijn voor de bitcoin koers. Dat versterkt namelijk het narratief dat de inflatie voorzichtig op weg is naar de gewenste 2,0%.
Daarmee kan de Fed rustig de eerste renteverlaging gaan plannen.
Het volledige plaatje
Naast de inflatie is op dit moment ook de economie/arbeidsmarkt extreem belangrijk voor de bitcoin koers en de renteverwachtingen. Afgelopen week eindigden we daardoor in mineur, omdat de Amerikaanse economie meer banen toevoegde dan verwacht.
Een sterke banengroei, in combinatie met een hoger dan verwachtte groei van de lonen, zorgt voor opwaartse druk op de inflatie. Om die reden schoot afgelopen week de marktrente op Amerikaanse staatsobligaties omhoog en verloor de bitcoin koers zijn kans om een nieuwe all-time high te bereiken.
Nu is het dus wachten op de cruciale data van vanmiddag om 14.30u Nederlandse tijd en de reactie van de markt op die gegevens. Als de inflatie lager uitkomt dan verwacht, kan bitcoin gaan knallen.
Na de hoge PPI-inflatie van afgelopen maand (+0,5% – inflatie voor producenten) lijkt de kans daarop wat kleiner. Waarom? Omdat producenten hun prijsstijgingen vaak doorberekenen op de consument (CPI).