Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Bitcoin onder druk: Amerikaanse dollar sterker dan verwacht

Arbeidsmarkt VS robuuster dan verwacht, crypto reageert

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin onder druk: Amerikaanse dollar sterker dan verwacht

Foto: Sodel Vladyslav/Shutterstock

Deze week staat in het teken van de Amerikaanse arbeidsmarkt en voorlopig spuwt die sterke data uit. Dat wil zeggen: de Amerikaanse arbeidsmarkt is sterker dan verwacht, waardoor de kans op een recessie lijkt af te nemen, de noodzaak om meer stevige renteverlagingen door te voeren daalt en dat is goed voor de Amerikaanse dollar.

Helaas voor bitcoin (BTC) beleggers kent de Amerikaanse dollar een negatieve correlatie met de digitale munt, waardoor deze extra onder druk staat.

Bitcoin versus Amerikaanse dollar. Bron: Tradingview
Bitcoin-ETF’s zetten opmars voort met nieuwe miljoeneninstroom
Bitcoin-ETF's zetten opmars voort met nieuwe miljoeneninstroom

Sterke Amerikaanse arbeidsmarkt

We zien risico-assets op dit moment dalen vanwege de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, maar ook vanwege de sterke arbeidsmarkt in de VS. Die maakt investeerders duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk niet opnieuw een renteverlagingen van 0,50% zal doorvoeren.

Opvallend is dat de Amerikaanse centrale bank zelf ook meermaals aangaf voor 2024 nog slechts twee renteverlagingen van 0,25% te verwachten. De markt werd na de eerste verlaging van 0,50% op 18 september wellicht overmoedig en rekende stiekem al op een verlaging van 0,50% voor november.

Na de banendata van de afgelopen dagen lijkt die hoop voorlopig van tafel. Dat kan ook goed uitpakken voor bitcoin, want een zwakke Amerikaanse economie is geen goede basis voor het vervolgen van de bullrun.

Wat dat betreft is het mogelijk gunstig dat de markt met deze data een recessie lijkt te vermijden en we een iets sterkere Amerikaanse dollar zien.

Advertentie

Focus op donderdag en vrijdag

Voor nu ligt de focus van de markt op donderdag en vrijdag. Vandaag krijgen we het wekelijkse aantal werkloosheidsclaims uit de Verenigde Staten. Deze indicator zit al enkele weken in een dalende trend en lijkt na de data van de afgelopen dagen ook weer met een lage score binnen te komen.

Vervolgens is het op vrijdag tijd voor de banengroei en de werkloosheid. Laten die allebei ook een sterke Amerikaanse arbeidsmarkt zien? Dan is dat in principe goed nieuws voor bitcoin en de rest van de financiële markt.

Zonder een solide Amerikaanse economie is het niet mogelijk om de bullrun een vervolg te geven. Je hebt immers beleggers nodig die de financiële asset kopen. Als mensen hun banen verliezen en banken geen krediet meer durven te verstrekken, dan kan het heel lastig worden voor bitcoin om nieuwe all-time highs te bereiken.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Advertentie