Foto: SWKStock/Shutterstock
Na de enorme klapper van bitcoin (BTC) en de cryptomarkt in het algemeen, vragen velen zich af of we in een bearmarkt beland zijn. Alhoewel niemand een glazenbol heeft en de toekomst kan voorspellen keek on-chain analysebedrijf Glassnode naar de gegevens op de blockchain. De analisten van het bedrijf deelden hun bevindingen in een blogpost.
Bitcoin crasht 50% onder zijn ATH
Maar eerst, hoe heftig was de crash eigenlijk? Glassnode meldt dat de bitcoin prijs op zijn weekly low, dat is het laagste punt van vorige week, 49,9% onder zijn all-time high (ATH) handelde. Dit maakt de crash de op een na hefstigste crash sinds de bearmarkt van 2018 tot 2020. Alleen in juli vorig jaar dook bitcoin nog harder onderuit. Toen crashte de koers tot 54% onder zijn ATH.
Glassnode meldt daarnaast dat investeerders vorige week $2,5 miljard aan gerealiseerde verliezen leden. Op dit moment zou slechts 32,5% van de bitcoin marktkapitalisatie in de plus staan. Vorig jaar maart en oktober stond 75% en 68% nog in de winst, respectievelijk.
Lage ongerealiseerde winst
Glassnode stelt daarnaast dat dergelijke lage ongerealiseerde winsten typisch zijn in de begin- tot midden-fase van een bearmarkt. Ook zou de winstgevendheid tussen de ATH’s in maart-april en oktober-november juist zijn afgenomen, dit in tegenstelling tot wat er in 2013 en 2017 gebeurde:
“Dit is het gevolg van het feit dat bitcoins op de Highs worden gedistribueerd, waardoor de totale marktkostenbasis omhoog gaat en er dus een bearish divergentie in deze indicator ontstaat.”
$7,5 miljard verlies, maar mogelijke ‘relief rally’
De afgelopen 7 dagen realiseerden investeerders maar liefst $7,5 miljard aan verliezen. Dat is volgens Glassnode vergelijkbaar met eerdere capitulaties en is vaak een indicatie dat een mogelijke relief rally volgt. Dit houdt in dat de koers een stuiter kan gaan maken.
Het waren vooral de short-term holders die hun bitcoins van de hand deden. Dit terwijl de long-term holders juist meer verzamelden. Op dit moment is 18,3% van de totale voorraad (exclusief exchanges) in handen van STH’s en maar liefst 81,7% in de handen van LTH’s! Dit laatste gegeven zit zelfs in een lichte opwaartse trend.
Glassnode concludeert ten slotte:
“Wat we deze week hebben vastgesteld, zijn aanzienlijke gerealiseerde verliezen, een steile prijsdaling, een terugkeer naar door HODLer geleide accumulatie en topkopers die elke gelegenheid aangrijpen om hun geld terug te krijgen. Als het eruitziet als een beer en loopt als een beer, zou het heel goed een beer kunnen zijn. Maar zoals met veel dingen in de afgelopen twee jaar … zou deze keer anders kunnen zijn?”