Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Oekraïne heeft op 8 september nieuwe wetgeving aangenomen waarmee cryptocurrencies als bitcoin (BTC) voor het eerst gelegaliseerd zijn in het land.
Ukraine is the latest country to legalize bitcoin as the cryptocurrency slowly goes global https://t.co/Diks3nODEH
— CNBC (@CNBC) September 9, 2021
Oekraïne is het vijfde land dat in net zoveel weken nieuwe regelgeving doorvoert voor de legalisering van crypto. Het onderstreept wellicht dat crypto hier is om te blijven. Voorheen lag crypto in een grijs gebied in Oekraïne. De nieuwe wet werd bijna unaniem aangenomen in het Oekraïense parlement.
De wet, genaamd “On Virtual Assets,” is gebaseerd op de standaard die werd ingevoerd door de Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF). De Ministry of Digital Transformation, opgericht in 2019, zal toezichthouden op de invoering van de nieuwe regulatie.
Onder de nieuwe wet mogen nu (buitenlandse) cryptocurrency-exchanges opstarten in het land en worden banken toegestaan om rekeningen te openen voor crypto-bedrijven. Hiermee wil Oekraïne de crypto markt aansporen en buitenlandse crypto-bedrijven en bitcoin beurzen naar het land aantrekken. Ook is het een manier voor de Oekraïense overheid om extra belasting te innen van deze bedrijven.
Er zitten wel eisen aan deze bedrijven, ze moeten bijvoorbeeld een “onberispelijke zakelijke reputatie” hebben en moeten ze strenge anti-witwaspraktijken maatregelen hanteren. Staatssecretaris Oleksander Bornyakov van de Ministry of Digital Transformation zegt:
“Het zal een krachtige stimulans worden voor de verdere ontwikkeling van de crypto-sector in Oekraïne. Banken zullen voor hen rekeningen openen en transacties uitvoeren met een nieuwe activaklasse. Ik ben er zeker van dat de samenleving, het bedrijfsleven en de staat zullen profiteren van de legalisering van deze nieuwe sector van de economie.”
Dit is overigens niet hetzelfde als de bitcoin wet van El Salvador die op 7 september van kracht ging. El Salvador erkent nu bitcoin als een nationale valuta en wettelijk betaalmiddel