Changpeng Zhao, de oprichter en CEO van ‘s werelds grootste crypto-exchange Binance, heeft gezegd dat Bitcoin (BTC) nog steeds in een positieve positie verkeert na de daling van 70% sinds begin 2018, vooral gezien de sterke rally gedurende 2017.
Crypto-markt is op elk vlak beter
Van januari tot december 2017 steeg de prijs van Bitcoin met bijna 2250% van $890 naar $20.000. In vergelijking met medio 2017 is het volume van BTC vervijfvoudigd, wat duidt op een sterke toename van de vraag naar cryptocurrencies als een opkomende beleggingscategorie van investeerders op de openbare markt.
In een interview met Bianca Chen, een crypto-onderzoeker en -verslaggever in Zug, Zwitserland, zei Zhao dat de cryptocurrency-sector zich in een betere positie bevindt dat een jaar geleden, op het gebied van infrastructuur, prijs, volume, en algemene bekendheid:
Ik heb het net even gecheckt; de BTC-prijs van $2.500 een jaar geleden, vandaag $6.800. Handelsvolume voor BTC was $780 miljoen een jaar geleden en is $3,4 miljard vandaag. Daar ga je…
Halverwege 2017 beschikte de cryptocurrency-sector niet over een goede infrastructuur voor zowel particuliere als institutionele beleggers. Vanaf juli heeft de cryptomarkt een institutioneel platform genaamd Coinbase Custody, waarmee hedgefondsen, academische instellingen en pensioenen, vele miljoenen dollars aan cryptocurrencies als Bitcoin en Ether (ETH) kunnen kopen.
Grote banken en financiële instellingen zoals JPMorgan, Goldman Sachs en Morgan Stanley hebben hun intentie bekendgemaakt om de groeiende vraag van hun klanten in de traditionele financiële sector naar cryptocurrencies te faciliteren door in de toekomst digitale trading desks en exchanges te exploiteren, zodra de onzekerheid over regelgeving rond de markt voor crypto-exchanges weggenomen wordt door de financiële autoriteiten van de VS.
Laatst nog zei de CEO van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, op de Economic Club of New York conferentie, dat als door de overheid beheerde fiat-currencies het financiële systeem kunnen domineren, dat consensus-currencies dan ook als dominant ruilmiddel naar voor kunnen komen. Daarnaast benadrukte Blankfein dat het arrogant is om te denken dat cryptocurrencies gewoon niet kunnen werken omdat ze gebaseerd zijn op nieuwe fundamenten, principes en filosofieën:
Als je doorgaat met die fiat-currency waarvan ze zeggen dat het waard is wat het waard is omdat ik, de regering, zeg dat het zo is, waarom zou je geen consensus-currency hebben? En zo zit het niet voor mij, ik doe het niet, ik bezit geen Bitcoin. Goldman Sachs bezit voor zover ik weet geen Bitcoin, maar als het goed gaat, zou ik je wel het historische pad kunnen geven waarom dat had kunnen gebeuren. Ik ben niet iemand om te zeggen… omdat ik me er ongemakkelijk bij voel, omdat het onbekend is, dat kan niet gebeuren, dat is te arrogant.
Dus wat gaat er nu verder gebeuren met Bitcoin?
Net als bij de correctie van 2014 werd de daling van de BTC-prijs in 2018 veroorzaakt door de zeepbel van particuliere beleggers. Het erkennen van cryptocurrencies als een opkomende beleggingscategorie door banken, vooraanstaande economieën en overheden zoals die van de VS, Japan en Zuid-Korea zal de volgende FOMO (fear of missing out) veroorzaken bij grootschalige beleggers en instellingen.