Grootste vermogensbeheerder ziet in crypto uniek diversificatiemiddel
Foto: Steve Sanchez Photos/Shutterstock
Bitcoin (BTC) wordt vaak als een risicovolle activa bestempeld. Maar volgens Robbie Mitchnick, hoofd digitale activa van ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, is dit een verkeerd label.
De crypto is lang niet zo gevaarlijk voor je portfolio als doet vermoeden. De leider binnen vermogensbeheerder BlackRock legt uit waarom dit vooroordeel niet klopt.
Bitcoin volgt zijn eigen koers, zo laat assetmanager weten
Volgens Robbie Mitchnick wordt bitcoin beïnvloed door allerlei zaken. Aandelen, werkloosheid, banencijfers of productie helemaal geen verband met de bitcoin prijs, zo laat hij weten.
“Wat er een beetje is gebeurd in de crypto-industrie is een beetje een eigen doelpunt”, zei Mitchnick in een interview met Bloomberg op 24 september.
Mitchnick verwijst naar een fout die sommige publicaties en analisten maken door te stellen dat bitcoin op dezelfde manier moet worden behandeld als risicovolle beleggingen zoals aandelen.
Het uitgangspunt is dat bitcoin een risicovol activa is, wat klopt. Maar deze analisten trekken de verkeerde conclusie door te denken dat bitcoin daarom automatisch een “risk-on” activa is. Dat betekent dat het in risicovolle tijden net als aandelen verhandeld zou moeten worden, en dat is fout bitcoin nieuws.
“Als je het fundamenteel bekijkt, zijn de drijfveren van bitcoin op de lange termijn heel anders dan die van aandelen en andere zogenaamde risicovolle activa, en in sommige gevallen kunnen ze zelfs omgekeerd zijn,” zei Mitchnick.
Mitchnick ziet bitcoin als alternatief voor traditioneel geld
Vermogensbeheerder BlackRock ziet de grootste crypto als een middel om een beleggingsportefeuille te diversifiëren. Dat laat het weten in een recent gepubliceerde whitepaper. In plaats van dat bitcoin alleen wordt gezien als een risicovolle belegging, wordt het nu ook beschouwd als een mogelijke bescherming tegen bijvoorbeeld inflatie.
Bitcoin biedt zo een hedge tegen zaken zoals geopolitieke spanningen en monetaire problemen, zoals een valutacrisis. Dit komt omdat bitcoin niet wordt beheerst door een land of centrale autoriteit.
Mitchnick legt uit dat bitcoin uniek is vanwege zijn schaarste, gedecentraliseerde aard, en het feit dat het geen “tegenpartijrisico” heeft. Dit betekent dat er geen centrale partij is die mogelijk kan falen en invloed kan uitoefenen op de waarde van bitcoin.
“Als we aan bitcoin denken, zien we het in de eerste plaats als een opkomend wereldwijd geldalternatief”, liet een opportunistische Mitchnick weten.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.