Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Ondanks dat we ons nog altijd in een bearmarkt bevinden staat het Bitcoin (BTC) netwerk er weer sterker voor dan ooit. Onlangs bereikte het netwerk weer een nieuw record van de mining difficulty.
Waarom is een hoge mining difficulty belangrijk?
Mining difficulty is een parameter die de complexiteit van het minen van nieuwe blokken reguleert, gebaseerd op de hoeveelheid rekenkracht in het netwerk. Het wordt aangepast om ervoor te zorgen dat blokken niet te snel of te langzaam worden gecreëerd, waardoor de stabiliteit en beveiliging van het netwerk worden gewaarborgd.
Een hoge mining difficulty is positief omdat het zorgt voor een hogere beveiliging van het blockchain-netwerk, aangezien het meer rekenkracht vereist om nieuwe blokken te genereren, waardoor het moeilijker wordt voor kwaadwillende actoren om het netwerk aan te vallen. Bovendien bevordert het een stabiel tempo van blok creatie, wat de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van het systeem versterkt.
Explosieve groei sinds gedurende bear markt
Als we naar het verloop van de mining difficulty kijken zien we dat dit aantal gedurende het einde van de bull markt in 2021 aanzienlijk omlaag schoot. Hoewel de algehele crypto markt zich nog steeds niet op zijn oude niveau bevindt, zien we opvallend genoeg een explosieve groei van de mining difficulty in de periode er na. Gedurende de dip in 2021 stond dit aantal onder de 14 biljoen units. 2 jaar later hebben we dus een nieuw record met een mining difficulty van 53,91 biljoen units.
Mining bedrijven nemen winst
Als reactie op de hoge mining difficulty en opbloeiende bitcoin koers, lijken mining bedrijven hun winsten te nemen. Dit is te zien aan het grote volume aan BTC dat miners naar crypto exchanges sturen. Uit onderstaande grafiek van analyse platform Glassnode, is te zien hoe significant het volume aan BTC is en maakt investeerders bezorgt. De grote verkoopdruk kan op termijn zorgen voor een daling van de bitcoin prijs.