Foto: Istvan Csak/Shutterstock
Als je bekend bent met Bitcoin (BTC), dan heb je vermoedelijk ook wel eens gehoord van Satoshi Nakamoto; de pseudonieme bedenker van Bitcoin. Er gaan al jaren veel verschillende theorieën rond over wie dit precies is. De Australische programmeur Craig Wright is hier één van. Hij ziet zichzelf als de uitvinder van het project, maar zijn officiële website beweert nu het tegenovergestelde.
Craig Wright is niet Satoshi
Een rechter van het Hooggerechtshof van Engeland en Wales heeft afgelopen mei besloten dat Wright niet Satoshi Nakamoto en de uitvinder van Bitcoin is. Hiermee heeft het Hooggerechtshof kunnen voorkomen dat de programmeur claims op het kopieerrecht van Bitcoins broncode en op de bijbehorende whitepaper kan krijgen.
De rechtszaak heeft een tijd geduurd, hij werd namelijk in 2021 al aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA). Deze instantie wordt gesteund door belangrijke instanties, waaronder Block, Coinbase en MicroStrategy.
Wright stopte al in 2022 met het proberen te overtuigen van mensen dat hij Nakamoto is. Hij had toen namelijk al een rechtszaak verloren tegen de Noorse Bitcoin-ontwikkelaar Magnus Granath, ook wel bekend als Hodlonaut. Wright had te weinig bewijs om te kunnen zeggen dat hij Bitcoins bedenker en auteur van de beroemde whitepaper is.
Website Craig Wright geeft toe
Maar het blijft niet alleen bij dit oordeel. Van de rechter moet Wright ook openlijk constateren dat hij niet Satoshi Nakamoto en de bedenker van de Bitcoin-blockchain is. Ook is hij niet de auteur van de Bitcoin-whitepaper, en is hij niet de ontwikkelaar van de vroege versies van het Bitcoin-netwerk.
De rechter heeft hem verplicht om dit op zijn persoonlijke website, craigwright.net, voor zes maanden te vermelden. Ook vindt de rechter dat dezelfde melding op sociale mediaplatformen Slack en X moet komen te zijn, omdat Wright daar ook communiceert met zijn volgers.
Wright zou niet in hoger beroep zijn gegaan, maar het is mogelijk dat het conflict nog niet voorbij is. De rechter vindt namelijk dat de Bitcoiner onterecht naar de rechtbank is gestapt. Daardoor is hij doorverwezen naar de Crown Prosecution Service (CPS) voor vervalsing.