Foto: Artie Medvedev/Shutterstock
De rekenkracht van het Bitcoin (BTC) netwerk lijkt te stabiliseren na een periode van stijgingen en dalingen. Vandaag is de moeilijkheidsgraad, of difficulty, omhoog bijgesteld met 1,3%. De toename volgt na een afname van 4,3% eind mei en toont aan dat er weer iets meer rekenkracht is bijgekomen.
Bitcoin mining difficulty stijgt weer iets
Op 8 juni vond weer een difficulty adjustment plaats, een automatisch mechanisme dat het Bitcoin netwerk in evenwicht houdt. Het minen van bitcoins is na de aanpassing 1,3% moeilijker geworden.
Het gaat dus niet om grote aanpassing zoals eind mei. Toen werd de difficulty nog met 4,3% naar beneden bijgesteld. De aanpassing vindt ongeveer elke twee weken plaats na 2.016 transactieblokken.
Gedurende de afgelopen twee weken was de gemiddelde hashrate, of rekenkracht, 216,54 exahashes per seconde (EH/s). Dat is dus een lichte toename ten opzichte van de 213,92 EH/s van de twee weken ervoor.
De difficulty is een mechanisme dat het moeilijker of makkelijker maakt om te bitcoin minen. Mochten miners ervoor kiezen hun werkzaamheden stil te leggen dan zal de difficulty dalen om het zo weer makkelijker te maken om BTC te minen. Dit met als doel om zowel de bloktijden rond de 10 minuten te houden en miners te motiveren bij te dragen aan de beveiliging van het netwerk.
Stabilisatie ondanks dalende bitcoin koers
Men kan dus spreken van enige stabilisatie bij de bitcoin miners. Door de dalende prijs van bitcoin wordt het minder rendabel voor miners om BTC te minen. Maar een afname in rekenkracht blijft dus vooralsnog uit.
In het recente bitcoin mining nieuws viel enkele dagen geleden wel te lezen dat deze miners wel een deel van hun BTC hebben verkocht. Dit om de klap op hun winstgevendheid als gevolg van de dalende koers op te kunnen vangen.
Miners zitten wereldwijd verspreid. Maar is het nog wel rendabel om in Nederland mee te doen? Uit een recente rapportage van VICE blijkt dat ons land hier tegenwoordig niet meer zo aantrekkelijk in is.