Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Bitcoin (BTC) is hard gedaald de afgelopen maanden, maar de energiekosten waar miners mee zitten zijn ondertussen gestegen. Veel Bitcoin-miners hebben de hoop daarom al opgegeven, maar het netwerk van ‘s werelds grootste crypto is gelukkig flexibel. Nu zien we de grootste daling in mining difficulty in maanden.
Bitcoin minen nu makkelijker
Het netwerk gebruikt een flexibele moeilijkheidsgraad voor miners om ervoor te zorgen dat de inflatie van Bitcoin altijd op het vooraf bepaalde punt blijft. Miners kunnen per week, maand en jaar maar een bepaalde hoeveelheid bitcoins delven. Als de vraag naar bitcoins hoger is, dan is het dus ook moeilijker om ze te delven dan wanneer de vraag laag is. Deze moeilijkheidsgraad past zichzelf automatisch elke 2.016 blockchain-blokken aan, wat neerkomt op ongeveer elke twee weken.
Nu zien we het omgekeerde: de prijs is hard gedaald, en de lagere vraag is direct te zien in de moeilijkheidsgraad. Afgelopen donderdag is deze met 5% gedaald ten opzichte van de vorige aanpassing begin juli. Het is de grootste aanpassing sinds april. Toen werd het juist ongeveer 5,5% moeilijker om te minen.
Naar verwachting vindt de volgende aanpassing plaats op 6 augustus, die volgens schattingen van Coinwarz met 8,54% verlaagd zal worden.
Houdt mining het vol in de toekomst?
Het fenomeen van de moeilijkheidsgraad is er één die heel erg belangrijk is in de crypto-wereld. Het speelt direct in op hoe stabiel het Bitcoin-netwerk is, en dus op hoeveel vertrouwen er in Bitcoin is. Als energieprijzen blijven stijgen en als de moeilijkheidsgraad niet snel genoeg daalt, dan wordt miners mogelijk gedwongen te capituleren. Dat zal de nodige gevolgen hebben op het vertrouwen in Bitcoin.
Er zijn tegenwoordig complete lobbygroepen die graag willen dat Bitcoin bijvoorbeeld overstapt op Proof-of-Stake of zelfs volledig verdwijnt. Als het verbruik van het netwerk blijft toenemen terwijl energiekosten de pan uitrijzen, dan zouden deze groepen wel eens hun zin kunnen krijgen.