Foto: Shutterstock/trabantos
Na de Bitcoin halving in april, laten Finse miners zien dat het verkopen van overtollige warmte uit Bitcoin-mining een nieuwe inkomstenbron kan zijn. Een grote BTC miner pakt dit op een wel heel bijzondere manier aan in Finland.
Finse stad verwarmd door BTC miner
Marathon Digital Holdings, ’s werelds grootste Bitcoin-mining bedrijf, is een nieuw project gestart dat een hele stad in Finland zal verwarmen.
Het proefproject maakt gebruik van de gerecyclede warmte die wordt gegenereerd door Bitcoin-mining om verwarming te bieden aan meer dan 11.000 inwoners. In een tweet op X deelde het team achter Marathon afgelopen donderdag een video waarin het nieuwe gebruik van Bitcoin-mining werd uitgelegd:
“In Finland hebben we een proefproject van 2 megawatt gelanceerd om een stad met 11.000 inwoners te verwarmen met gerecyclede warmte van Bitcoin-mining.”
Het project markeert Marathon’s eerste op stadsverwarming gebaseerde proefproject in de eurozone. Volgens voorzitter en CEO van Marathon Fred Thiel is dit een cruciale stap voorwaarts in hun strategie om wereldwijd uit te breiden en duurzaam te innoveren:
“We produceren niet alleen digitale assets; we verwarmen huizen en integreren duurzame praktijken in ons bedrijfsmodel. Wij geloven dat dit soort innovatie de vooruitgang van de mining-industrie kan stimuleren en de leidende marktpositie van Marathon op dit gebied verder kan versterken.”
“District heating” met bitcoin
Het proefproject van Marathon maakt gebruik van een methode die ‘district heating’ (ofwel: ‘stadsverwarming’) wordt genoemd en waarbij het water centraal wordt verwarmd en via een ondergronds netwerk van leidingen wordt gedistribueerd om huizen te verwarmen.
Finland, bekend om zijn schone energiemix, is voor stadsverwarming sterk afhankelijk van biomassa. Door gebruik te maken van de warmte van Bitcoin-miners, wil het project de CO2-uitstoot en de bedrijfskosten verminderen. Dit zou een toekomstbestendige methode kunnen blijken om huizen te verwarmen, aangezien Bitcoin-mining installaties een behoorlijke hoeveelheid overtollige warmte produceren.
“Het koudere klimaat in Europa heeft aanleiding gegeven tot een uitgebreid netwerk van stadsverwarmingssystemen die warmte leveren aan miljoenen inwoners”, aldus Marathon.
Door warmte te recyclen wil Marathon zijn duurzaamheid portfolio verbeteren en nieuwe inkomstenstromen genereren, in lijn met zijn doel om stroomkosten te minimaliseren. Het project maakt deel uit van Marathon’s bredere inzet op het gebied van duurzaamheid en breidt zijn footprint uit naar twaalf locaties op vier continenten.