Foto: cybrain/Shutterstock
Als we het onderzoek en de data van Glassnode mogen geloven, dan is bitcoin (BTC) mining sinds 2010 een behoorlijk winstgevende zaak geweest. De totale omzet van de industrie sinds dat moment komt binnen op ruim 50 miljard dollar en daarvoor maakten de miners ongeveer 36,6 miljard dollar aan kosten. Dat levert uiteindelijk een winstmarge van om en nabij de 40 procent op.
Bitcoin mining nog steeds winstgevend
Volgens de berekeningen van Glassnode is de mining-industrie op dit moment ook nog een zeer winstgevende onderneming. Dat neemt in ieder geval de zorgen over een zogenaamde death spiral onder de miners weg.
Hoewel de industrie blijft groeien en de hoeveelheid computerkracht in het netwerk continu nieuwe all-time highs maakt, is het volgens Glassnode nog altijd winstgevend om bitcoin te minen.
Volgens Glassnode is er op dit moment nog sprake van een winstmarge van ongeveer 37 procent voor de meest efficiënte miners binnen de industrie.
Op dit moment lijkt er weer even extra lucht te komen voor de miners, want de volgende difficulty adjustment lijkt negatief te worden. Dit betekent in feite dat de computerkracht in het netwerk iets is gedaald en dat het daardoor weer iets makkelijker (lees: goedkoper) wordt om nieuwe blokken te minen.
Transactiekosten omhoog
Dankzij Bitcoin Ordinals – een protocol om NFT’s op Bitcoin te lanceren – schieten ook de transactiekosten weer omhoog. Dat is natuurlijk koren op de molen voor de miners, die maar wat blij zijn met een stijging van de transactiekosten.
Uiteindelijk moeten de transactiekosten ook voor hun volledige omzet zorgen als de uitgifte van nieuwe bitcoin richting de nul kruipt. Iedere vier jaar vindt de Bitcoin Halving plaats en halveert de beloning die miners ontvangen per blok. Zo worden zij met het verstrijken van die periodes van vier jaar steeds meer afhankelijk van de transactiekosten.
Daar zit (getuige de bovenstaande grafiek) ook weer een behoorlijke piek in. Het aantal transacties op de blockchain schiet in ieder geval weer door het dak dankzij Bitcoin Ordinals.
Ook de transactiekosten (blauwe lijn) beginnen weer een mooie stijging te laten zien. Dat is uiteindelijk ook nodig om de beveiliging van Bitcoin op de lange termijn te garanderen. Wat dat betreft kunnen we dus spreken van een positieve ontwikkeling.