Foto: Artie Medvedev/Shutterstock
In Maleisië hebben illegale crypto-mining operaties van 2018 tot 2023 naar schatting voor $723 miljoen aan elektriciteit gestolen. Dit zegt Akmal Nasrullah Mohd Nasir, de vice-minister van Energie en Water van Maleisië.
Dit werd bekendgemaakt tijdens een evenement waar meer dan tweeduizend in beslag genomen items, waaronder Bitcoin (BTC) mining machines en elektrische apparatuur, werden vernietigd. Het in beslag-genomen materiaal had een grove waarde van een half miljoen dollar. Dit meldt de Malay Mail.
Criminelen zetten het stroomnet onder druk
Deze illegale mining-activiteiten zijn een groot probleem voor het Zuidoost-Aziatische land. De activiteiten schaden volgens Nasir niet alleen het stroomnet, maar ook de lokale gemeenschappen. Lokale gemeenschappen zitten namelijk geregeld zonder electriciteit.
De criminelen hebben manieren om elektriciteitsmeters te omzeilen. Ook tappen ze elektriciteit direct van hoogspanningslijnen af. Hoewel het moeilijk is deze activiteiten snel in de kiem te smoren, zijn hier weldegelijk manieren voor.
“De diefstal van elektriciteit door crypto-miners gebeurt omdat zij geloven dat deze activiteit niet kan worden gedetecteerd door het ontbreken van meters op hun locaties. Energiebedrijven hebben echter methoden om ongebruikelijk energieverbruik te detecteren, wat heeft geleid tot succesvolle inbeslagnames”.
Op deze wijze werd ook de eerdergenoemde operatie opgerold waarbij 2.000 stuks aan apparatuur in beslag werd genomen. Nasir wijst ook op de ironie van de situatie. Zo probeert Maleisië een energietransitie op gang te brengen. Tegelijkertijd gaat er dus miljoenen dollars aan electriciteit als het ware in rook op als gevolg van deze criminele activiteiten.
Crypto criminaliteit een groot probleem in Maleisië
Hoewel het minen van crypto niet illegaal is in Maleisië, is het stelen van elektriciteit om te minen wel verboden. Al jaren is het aan banden leggen van deze mining praktijken een belangrijke taak voor het ministerie. Sommige van de in beslag genomen machines zijn zelfs vernietigd door ze plat te walsen. Lees daar in dit artikel meer over.
Naast het bestrijden van illegale mining-operaties, treedt Maleisië ook hard op tegen niet-geregistreerde crypto exchanges. In mei vorig jaar werd Huobi Global gedwongen om zijn activiteiten te staken vanwege het niet registreren van zijn handelsdiensten. Momenteel telt het land maar zes geregistreerde crypto beurzen.