Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Cryptocrisis dreigt: Bitcoin miners verkopen reserves bij laagste prijs in 4 maanden

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners vechten voor overleving: hash-prijs historisch laag

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De cryptomarkt kent momenteel uitdagende tijden, en vooral bitcoin (BTC) miners voelen de druk. Analisten van CryptoQuant hebben onlangs aangegeven dat de winstgevendheid van miners aanzienlijk is afgenomen, wat hen in een staat van bijna “capitulatie” brengt. Wat betekent dit voor de toekomst van bitcoin en de miners die de blockchain ondersteunen?

Bitcoin onder druk: Amerikaanse dollar sterker dan verwacht
Bitcoin onder druk: Amerikaanse dollar sterker dan verwacht

Kapitulatie nadert voor bitcoin miners

Volgens CryptoQuant benaderen de capitulatiemaatstaven voor bitcoin miners niveaus die vergelijkbaar zijn met de marktbodem na de FTX-crash eind 2022. Capitulatie is een proces waarbij sommige miners hun operaties verminderen of een deel van hun geminde bitcoins en reserves verkopen om financieel het hoofd boven water te houden of om hun bitcoin blootstelling af te dekken.

Een belangrijk teken van deze kapitulatie is de aanzienlijke daling van de bitcoin hashrate – de totale rekenkracht die het bitcoinnetwerk beveiligt. De hashrate is met 7,7% gedaald naar een dieptepunt in vier maanden van 576 EH/s, na een recordhoogte op 27 april. Deze daling weerspiegelt de situatie na de FTX-crash, toen de prijs van bitcoin op een dieptepunt van $15.500 stond voordat deze in de volgende 15 maanden met meer dan 300% steeg.

“De capitulatie van bitcoin miners weerspiegelt de niveaus van december 2022 met een daling van de hashrate van 7,7%, vergelijkbaar met de omstandigheden na de FTX-crash. Dergelijke dalingen signaleren vaak potentiële markt bodems,” aldus analisten van CryptoQuant.

Advertisement

Druk op BTC winstmarges en dagelijkse inkomsten

Sinds de recente halvering van de bitcoin-beloning zijn de dagelijkse inkomsten van miners met 63% gedaald. De totale dagelijkse inkomsten zijn gedaald van $79 miljoen op 6 maart naar $29 miljoen momenteel. Bovendien is het aandeel van de inkomsten uit transactiekosten gedaald tot slechts 3,2% van de totale dagelijkse inkomsten, het laagste aandeel sinds 8 april.

Dit heeft ertoe geleid dat miners hun reserves hebben moeten gebruiken om rendement te genereren. CryptoQuant merkte op dat de dagelijkse uitstroom van miners de hoogste volumes heeft bereikt sinds 21 mei, wat suggereert dat ze mogelijk hun BTC-reserves aan het verkopen zijn. Dit is zorgwekkend, omdat dergelijke verkopen kunnen bijdragen aan verdere prijsdalingen van bitcoin.

Deze sell-off door miners, in combinatie met verkopen door bitcoin-whales en nationale overheden, heeft bijgedragen aan de recente prijsdaling van bitcoin, die op 5 juli een dieptepunt van vier maanden bereikte van $53.499. Dit heeft ook invloed gehad op de zogenaamde “hashprijs,” een maatstaf voor de winstgevendheid van miners per eenheid rekenkracht. Momenteel is de gemiddelde mining revenue per hash $0.049 per EH/s, net boven het dieptepunt van $0.045 op 1 mei.

De huidige situatie voor bitcoin miners is zorgwekkend, maar niet ongekend. Historisch gezien heeft de markt veerkracht getoond na periodes van capitulatie en dalende hashrates. Of deze trend zich opnieuw zal voortzetten, blijft afwachten, maar het is duidelijk dat de komende periode cruciaal zal zijn voor zowel de miners als de bredere cryptomarkt.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Marktupdate: bitcoin crasht na nieuws over Iraanse aanval op Israël
Advertentie