Foto: cybrain/Shutterstock
Grofweg iedere tien minuten wordt er een nieuw blok vol transacties aan de blockchain van Bitcoin (BTC) toegevoegd. BTC miners nemen deze taak op zich en worden hiervoor beloond in de vorm van de crypto zelf. De winstgevendheid van deze miners is veelal afhankelijk van de bitcoin koers én de zogenaamde mining difficulty. Laatstgenoemde heet betrekking op de moeilijkheidsgraad van het mining-proces en deze is te midden van de stijgende concurrentie in de sector gestegen tot een nieuw record.
Bitcoin mining wordt moeilijker
Data van BTC.com laat zien dat de moeilijkheidsgraad bij de vorige aanpassing met 3,22 procent is gestegen tot een nieuwe all-time high van 49,55 T. Iedere 20.019 blokken, wat ongeveer 2 weken betreft, wordt deze moeilijkheidsgraad aangepast om de blokproductiesnelheid op het netwerk constant te houden rond de 10 minuten. Van de laatste 10 aanpassingen van deze mining difficulty werd het maar liefst 8 keer naar boven bijgesteld. De stijgingen in de moeilijkheidsgraad kwamen bovendien een stuk hoger uit dan de dalingen.
De moeilijkheidsgraad en de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk, gaan in zekere zin hand in hand met elkaar. Een stijgende hashrate indiceert een hogere concurrentie op het netwerk en heeft een stijgende moeilijkheidsgraad als gevolg. Wanneer het netwerk deze aanpassing links zou laten liggen, leidt dit tot een snellere blokproductie met als gevolg een snellere uitgifte van nieuwe bitcoins leiden.
De hashrate is de afgelopen weken ook weer in de lift: volgens BTC.com staat de totale rekenkracht momenteel op 365,65 exahash per seconde (EH/s). Een hogere hashrate betekent dat de concurrentie stijgt én betekent ook dat het netwerk veiliger en betrouwbaarder wordt.
Bitcoin transactiekosten
Terwijl de hype omtrent non-fungible tokens (NFT’s) en met name BRC-20 tokens op het Bitcoin netwerk tot een hoogtepunt steeg, werd de blockchain enorm drukbezocht met een flinke toename in transactiekosten als gevolg. Binance besloot hierom zelfs om de opnames tijdelijk stil te leggen. Voor de gemiddelde gebruiker was deze situatie allesbehalve wenselijk, maar voor de BTC miners zorgden deze verhoogde transactiekosten voor meer inkomsten.
Inmiddels is de hype omtrent Ordinals, de ‘boosdoener’ van de netwerkcongestie, flink gedaald en is het weer een stuk goedkoper om transacties op het netwerk van Bitcoin uit te voeren.