Foto: Dmytro Budnik/Shutterstock
Vanochtend kwam het verontrustende bitcoin nieuws naar buiten dat de Amerikaanse overheid op het punt staat een grote hoeveelheid BTC te dumpen. Maar hoe groot kan de impact van die verkoop zijn, en moeten bitcoin investeerders zich zorgen maken?
Duizenden bitcoins in de verkoop
Op Crypto Insiders was te lezen dat de Amerikaanse regering van plan is om 2.934 BTC te verkopen. De bitcoins zijn afkomstig uit handen van Xanaxman, die drugs verkocht op het beruchte Silk Road-platform op het darkweb.
Xanaxman, bestaande uit Ryan Farace en Sean Bridges, verkocht Xanax via het internet. Daarmee verdienden zij flink geld. Farace stelde echter aanvankelijk dat hij niet meer bij zijn BTC kon komen.
Later werd hij gesnapt toen hij met zijn vader de bitcoins alsnog probeerde wit te wassen zodat de Amerikaanse overheid er niet mee vandoor ging. Zij zijn dan ook veroordeeld voor witwaspraktijken, en de Amerikaanse overheid heeft de BTC alsnog in beslag weten te nemen.
Maar nu wil de Amerikaanse overheid de crypto dus gaan verkopen. Dat zorgde bij sommige investeerders voor wat paniek. Want 2.934 BTC, ter waarde van zo’n 110,5 miljoen euro, klinkt als een hoop geld.
Bitcoin verkoop is ‘peanuts’
Maar gaat de verkoop ook echt effect hebben? De bekende Bitcoin maximalist Steven Lubka windt er geen doekjes om: “Peanuts, we hebben 4 keer zo grote bedragen gegeten als ontbijt door de GBTC-leegloop.”
Daarmee doelt Lubka op het bitcoin beursfonds van Grayscale. De Amerikaanse toezichthouder heeft 11 fondsen goedgekeurd, waarvan GBTC er een is. Maar dat fonds ziet sinds de goedkeuring een enorme uitstroom.
Grayscale moet door deze uitstroom flinke hoeveelheden bitcoins dumpen, en die bedragen zijn dus vele malen hoger dan het bedrag aan BTC dat de Amerikaanse overheid wil gaan dumpen. En tot nu toe houdt de BTC koers aardig stand.
Moeten bitcoin investeerders zich dus zorgen maken om deze specifieke bitcoin verkoop van bijna 3.000 BTC? Nee, vergeleken met het grotere plaatje valt die verkoop namelijk in het niets.