Foto: OlekStock/Shutterstock
Bitcoin (BTC) maakte woensdagavond een flinke crash. Dat kwam waarschijnlijk door de publicatie van de notulen van een recente Federal Open Market Committee (FOMC) ontmoeting. Uit de notulen bleek dat dat de Federal Reserve van plan is om een strenger monetair beleid te hanteren om de stijgende inflatie tegen te gaan.
Angst omtrent Bitcoin
Dat zorgde echter voor rood kleurende aandelenmarkten en die trokken ook de bitcoin koers mee omlaag. De correlatie tussen bitcoin en de aandelenmarkt ligt sinds 2020 zeer hoog en dat was gisteren weer te zien.
Daarnaast zorgde wellicht het nieuws over de afsluiting van het internet in Kazakhstan, het tweede grootste bitcoin-mining land ter wereld, voor extra paniek. We zien dan ook de angst op de markt nog steeds toenemen:
Bitcoin Fear and Greed Index is 18 — Extreme Fear
Current price: $42,961 pic.twitter.com/pyp63YFBRb— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) January 7, 2022
Bitcoin koers maakt nog een dip
De bitcoin koers verloor gisteren bijna 8% van zijn waarde. De verwachting was dat als bitcoin door de support van $46.000 zakt, de koers naar het bereik tussen $40.000 kan $42.000 kan vallen. Toch vond bitcoin in eerste instantie support rond $43.000, maar we waarschuwden daarom voor nog een verdere daling.
Vanochtend vond die dip dan ook plaats. Bitcoin maakte gisterenavond nog even een poging omhoog, maar de koers kwam toen al te veel weerstand rond $43.600 tegen en corrigeerde terug naar $43.000. Rond half vier vanochtend verloor bitcoin echter ook grip op deze $43.000 en kelderde toen weer verder.
Bitcoin zakte helemaal naar $40.650 op verschillende cryptocurrency-exchanges als Binance. Het was een daling van zo’n 5,5% en de laagste prijs sinds eind september. Daar maakt de koers een kleine bounce, maar bitcoin kon niet gelijk naar $42.000 herstellen en zakte vervolgens naar $41.000.
Op het moment van schrijven maakt bitcoin toch een flinke sprong en komt de prijs op $42.500 uit, of €37.450 op Bitvavo. Zijn dit de eerste tekenen van herstel? Voor nu lijkt hier nog veel weerstand te zijn.
Mocht bitcoin daadwerkelijk een flinke bounce maken, dan zouden we een trendommekeer kunnen zien en een hervattring van de bull-run. Mocht bitcoin echter verder dalen en zelfs grip op $40.000 verliezen, dan kan het er erg bearish uit gaan zien. We zouden dan wellicht een test van de support rond $30.000 kunnen zien, net als van de zomer.
Bullish signalen
Toch zijn er ook nog genoeg bullish signalen voor de bitcoin koers. Zo wordt gespeculeerd dat de recente “kerstrally” uiteindelijk uitbleef door enorme verkoopdruik uit China, maar dat inmiddels deze verkoopdruk is gestopt. Ook lag de laatste tijd de on-chain activiteit erg laag voor een bull-markt, maar zien we nu het handelsvolume toenemen. Ook zijn de whales weer BTC aan het accumuleren:
#BTC Whales accumulation looks getting more “obvious”.
I see this whales action as “buying the retailer’s fear”. pic.twitter.com/mqRmBLikKM
— 우민규 (Woominkyu) (@Woo_Minkyu) January 7, 2022
Het bitcoin aanbod op beurzen blijft maar afnemen en dat is nog altijd een bullish teken voor de koers:
Bitcoin Reserves within Exchanges continue on a strong downward trend since Halving in 2020.
During the previous bull markets, 2013 and 2017, #Bitcoin Reserves after the Halving event increased exponentially accompanied by the price of #Bitcoin . pic.twitter.com/biNuRNMcx4
— G a a h (@gaah_im) January 6, 2022
Deze analisten zeggen als je nu verkoopt hebt, je wellicht de bodem hebt verkocht, en dat kan je duur komen te staan:
People really are capitulating into one of the most stacked bids I’ve ever seen, and into a key support.
Emotional. Will be punished shortly I think. pic.twitter.com/Oxbl4ERiCh
— light (@lightcrypto) January 7, 2022
Tough bottom call on #Bitcoin. Volume is a little weak and RSI is flat, but #BTC is below the lower BB, has held key support at 41k, and my #Elliottwave count and fractals just look right to me. Wick lower a possiblity, but I’m getting bullish down here. #Bitcoin #Crypto pic.twitter.com/xCU7LHoiMS
— DecodeJar (@decodejar) January 7, 2022