Foto: Dragos Asaftei / Shutterstock.com
De afgelopen paar weken groeiende vanuit het niets een bankencrisis die zelfs nu nog zijn doorslag vindt. De angst bestaat nog steeds dat deze overslaat naar de banken die nog overeind staan, maar bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies floreren juist tijdens al dit negatieve nieuws. Echter is de markt wel een stuk rustiger geworden.
Veel minder volume in crypto markt
Dat schrijft crypto-dataprovider Kaiko in een blogartikel. Dit bedrijf heeft gemeten hoeveel koop- en verkooporders er de afgelopen tijd tussen twee koersen zijn geweest. Hieruit blijkt dat de liquiditeit in 10 maanden niet zo laag heeft gestaan als nu – zelfs in de nasleep van het faillissement van FTX was dit niet zo erg als nu.
Een gebrekkige liquiditeit betekent niet per se dat de prijzen altijd laag zijn, in plaats daarvan zijn ze extra volatiel. Ook zorgt het voor extra inefficiënties in de markt. Dat kan leiden tot afwijkende prijzen en dus tot grotere verschillen tussen bied- en laatkoersen. Volgens Kaiko is deze zogeheten spread voor het BTCUSD-handelspaar op Coinbase nu tweeënhalf keer zo hoog als in het begin van deze maand, toen de markt nog niet zo in de ban was van de bankencrisis.
Kaiko’s hoofdonderzoeker, Clara Medalie bevestigde dit aan Decrypt. Volgens haar is de situatie vrij gevaarlijk, omdat er ook een schaduwzijde is. “Op het moment dat de koopdruk verdwijnt kan er van alles gebeuren met de prijs,” verklaarde zij.
De dip in liquiditeit was het grootst nadat Silvergate zijn Silvergate Exchange Network (SEN) sloot. Hierdoor verdween 200 miljoen dollar aan volume uit de markt. Dat gebeurde begin maart, maar nog steeds ligt de liquiditeit een stuk lager. De market depth van bitcoin en ethereum (ETH) ligt nu respectievelijk 17,64% en 16,12% lager dan op 1 maart.
Stablecoins populairder
Ook zijn stablecoins in populariteit toegenomen. Begin vorig jaar hadden deze tokens op gecentraliseerde exchanges nog een marktaandeel van 77%. Dat betekent dat 77% van de crypto-aankopen werd gedaan met stablecoins, de rest van de transacties werd verwerkt met stortingen in fiat-valuta.
Inmiddels is de situatie veel extremer; 95% van alle transacties worden gedaan met stablecoins. Deze trend werd snel sterker toen verscheidene banken aankondigden geen transacties naar crypto exchanges meer te verwerken. Onder andere Binance is hier het slachtoffer van.