Foto: Mia Stendal/Shutterstock
De beren mogen dit jaar dan de volledige controle over de bitcoin (BTC) koers hebben, maar dat betekent niet dat het netwerk zich blijft ontwikkelen. Vooral Lightning Network, de tweede laag op Bitcoin die het netwerk moet opschalen voor massaal gebruik, doet het in 2022 meer dan prima.
Lightning Network capaciteit van 5.000 bitcoin
De meest geprezen schaalbaarheidsoplossing voor bitcoin kan inmiddels bogen op een capaciteit van 5.000 bitcoin. Een kleine vier maanden geleden lag die capaciteit nog op 4.000 bitcoin, wat betekent dat het netwerk in die periode met 25 procent is gegroeid, meldt analysebedrijf Messari. Om precies te zijn komt de capaciteit uit op 4.618 BTC ter waarde van zo’n $93 miljoen, een stijging van maar liefst 96% in het afgelopen jaar.
Hoe meer capaciteit er in het Lightning Netwerk zit, hoe meer liquiditeit er voor gebruikers is. Dat betekent dat het eenvoudiger is om geld over het netwerk heen-en-weer te sturen en dat de transactiekosten dalen.
“Het Lightning Netwerk heeft zijn eigen bullmarkt gecreëerd het afgelopen jaar en heeft zich volledig afgesloten van de rest van de markt. Alle belangrijke statistieken van het Lightning Netwerk zitten in de lift, ondanks dat bitcoin dit jaar al 57 procent van zijn koerswaarde kwijt is.”
The Lightning Network has been in its own siloed bull market over the past year, insulated from the overall market downturn.
LN’s key metrics have steadily grown, despite #bitcoin’s price dropping 57% over the past year. pic.twitter.com/xNdjZ7I52i
— Messari (@MessariCrypto) October 4, 2022
Het is goed om te zien dat de industrie ondanks de koersdalingen gewoon door blijft bouwen. Vaak zie je dat er juist op dit soort momenten in de markt technologische doorbraken plaatsvinden.
Niet alleen capaciteit van Lightning Network neemt toe
Behalve de capaciteit van Lightning Network, zijn ook het aantal nodes en betaalkanalen flink toegenomen dit jaar. Het aantal betaalkanalen is met 24 procent gestegen en het aantal nodes met 14 procent. Daarmee zijn deze belangrijke indicatoren iets minder hard gestegen dan de capaciteit, maar het blijven indrukwekkende cijfers voor het Lightning Netwerk.
Hoe meer deze ontwikkeling doorzet, hoe eerder wij onze koffie met bitcoin kunnen betalen in Nederland. Uiteindelijk is dat de doelstelling van het Lightning Netwerk, om betalen met bitcoin eenvoudig, snel en goedkoop te maken. In principe werkt dat al redelijk met de verschillende Lightning-wallets die al beschikbaar zijn.
Het probleem ligt hem vooral in de adoptiegraad in Nederland die nog relatief laag is. In principe zou McDonalds vandaag nog de software aan kunnen zetten die ze in El Salvador en Lugano gebruiken voor bitcoin-betalingen.