Foto: Champ008/Shutterstock
Bitcoin (BTC) bezitters wereldwijd kijken met grote verwachting uit naar een cruciale datum in april, waarop de langverwachte Bitcoin halving plaatsvindt. Deze halving van de beloning voor het minen van bitcoin heeft historisch gezien geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen. Nu is de belangrijkste vraag of dit deze keer opnieuw het geval gaat zijn.
De impact van de vorige Bitcoin halvings
De halving, die nog ongeveer 52 dagen op zich wacht, vindt ongeveer om de vier jaar plaats. Dit betekent een vermindering van de beloning voor miners van 6,25 bitcoin per gemined blok naar 3,125 bitcoin per blok. Tegelijkertijd zal het totale aanbod van bitcoins op de markt nooit meer dan 21 miljoen bereiken, wat een schaarste creëert. Volgens de fundamentele basis van economie zou dit de prijs omhoog moeten stuwen.
Deze gebeurtenis heeft zich al enkele keren eerder voorgedaan, met opmerkelijke prijsstijgingen tot gevolg. Bij de vorige halveringen in 2012, 2016 en 2020 zagen we respectievelijk stijgingen van 11.000 procent, 3.000 procent en 700 procent. Zeker niet onaangenaam, vooral voor de passieve belegger.
Expert Jan Robert Schutte, oprichter van de Crypto Academy, gaat hier verder op in:
“Wat opvalt is dat de vergoeding telkens terugloopt, en na de aanvankelijke verhoging daalt de prijs ook telkens weer. De halving is tot nu toe geen garantie gebleken dat de koers blíjft stijgen. Het is geen rechte weg omhoog.”
Ondanks deze historische trends waarschuwt Schutte voor blind vertrouwen in een voortdurende prijsstijging. De halving alleen is geen garantie voor aanhoudende groei, aangezien de markt ook wordt beïnvloed door externe factoren. Dat bleek ook vandaag weer, toen cryptobeurs Coinbase er even uitlag na recente prijsgroei. Maar hoe kan het dan dat, maanden voor de halving, de prijs al omhoog schiet?
“Er is vooral veel speculatie dát de halving effect zal hebben. De prijs van bitcoin loopt echter steeds meer parallel met de aandelenmarkten”, constateert Schutte.
De Bitcoin halving wordt beschouwd als een mijlpaal binnen de cryptowereld en heeft een impact die verder reikt dan alleen de prijs van bitcoin. Zo onderstreept het de gedecentraliseerde aard van Bitcoin en benadrukt het het belang van schaarste in een wereld waar traditionele valuta’s vaak vatbaar zijn voor inflatie. Of het ook deze cyclus kan gaan zorgen voor enkele honderden procenten rendement, is nog maar de vraag.
10 euro gratis crypto naar keuze
Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om Bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? Dan is dit hét moment om in actie te komen. In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.
Meld je aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.