Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock
Het jaar 2024 begon met gigantisch hoge verwachtingen over het aantal renteverlagingen dat de Amerikaanse centrale bank zou doorvoeren. Dat zorgde in combinatie met de lancering van de spot bitcoin (BTC) ETFs en de aankomende halving ervoor dat de bitcoin koers een sterke periode doormaakte.
Na de lancering van de bitcoin-ETF’s is de bitcoin koers echter hard gedaald, wat het gevolg is van de verkopen van het Grayscale fonds. Er heerst echter ook plotseling onzekerheid over het aantal renteverlagingen die centrale banken zullen doorvoeren in 2024.
Onzekerheid is niet goed voor de bitcoin koers
Investeerders begonnen dit jaar met de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank in maart 2024 de eerste renteverlaging van 0,25 procent zou doorvoeren.
Inmiddels is de kans op een renteverlaging in maart afgenomen naar 43,5 procent terwijl dat percentage precies één maand geleden nog op 88 procent lag.
Renteverlagingen zijn over het algemeen bullish voor de bitcoin koers, dus de verandering van die verwachting zorgt voor een neerwaartse druk op de bitcoin koers.
Opvallend genoeg kan de Bank of Japan, de centrale bank van het land, weleens de eerste zijn die een beslissing neemt. Helaas voor ons zal die beslissing niet positief zijn, omdat de verwachting is dat het de rente gaat verhogen.
Twee weken geleden was de verwachting in de markt nog dat de rentes in Japan tot de tweede helft van 2024 negatief zouden blijven. Nu is er een kans van 80 procent dat de Bank of Japan de rente in april met 10 basispunten verhoogt, waardoor er geen sprake meer is van een negatieve rente.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
De hoge verwachtingen over het aantal renteverlagingen in 2024 slaan momenteel heel snel om. Zodoende kunnen de rentes dit jaar weleens een stuk hoger eindigen dan de meest handelaren aan het begin van het jaar hadden verwacht.
Dat is een bearish ontwikkeling voor bitcoin en dat kan weleens een grote test opleveren voor het halving-narratief.
Normaal gesproken begon bitcoin vrij snel na iedere halving aan een nieuwe bullrun, die vervolgens een nieuwe all-time high opleverde. Tijdens voorgaande halvings was er echter ook sprake van extreem lage rentes en een zeer gunstig monetair klimaat.
Nu is daar geen sprake van, waardoor we nog maar moeten zien hoe sterk het effect van de halving daadwerkelijk is. Voor het eerst in de geschiedenis van bitcoin kan het halving-narratief lijnrecht tegenover de macro-economische omstandigheden komen te staan.