Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock
De bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen dagen moeite om de grens van 52.000 dollar te herpakken. Rond dat koersniveau krijgen de bulls veel weerstand en daar komt nu een beetje weerstand van de Amerikaanse centrale bank bij.
Uit de notulen van de rentevergadering van 31 januari blijkt dat de Amerikaanse centrale bank niet van plan is om de economie op korte termijn weer te stimuleren.
Zelfs als het voor renteverlagingen kiest, hoeft de Amerikaanse centrale bank naar eigen zeggen niet ook te beginnen met het uitbreiden van de balans.
Wat betekent dit allemaal?
Als je niet bekend bent in de wereld van centraal bankieren, dan klinkt dit wellicht een beetje vaag. Maar de Amerikaanse centrale bank kan de economie in principe op twee manieren sturen. In de eerste plaats met de rentes en in de tweede plaats door assets uit de markt te kopen (of juist niet).
Dat laatste doet het bijvoorbeeld door Amerikaanse staatsobligaties op te kopen, waardoor de balans van de centrale bank groeit. Op dit moment kiest het er echter voor om zijn balans te laten krimpen, zodat de inflatie verder daalt.
Het krimpen van de balans betekent dat het aflopende Amerikaanse staatsobligaties niet vervangt met nieuwe staatsobligaties. Hierdoor verdwijnt er kapitaal uit de markt en is er uiteindelijk ook minder kapitaal beschikbaar voor risico-activa als bitcoin en aandelen.
Mede om deze reden is het positief voor de bitcoin koers als de Amerikaanse centrale bank besluit om de economie weer volle bak te steunen. Niet alleen door het verlagen van de rente, maar ook door de balans weer uit te breiden.
Echter geeft de Amerikaanse centrale bank nu in de notulen van de laatste rentevergadering aan dat het verlagen van de rente niet impliceert dat het ook meteen stopt met het krimpen van zijn balans.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Deze ontwikkeling is in theorie slecht nieuws voor bitcoin. Toch is het niet vreemd dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment nog niet over renteverlagingen nadenkt. De data geeft ons immers nog steeds het idee dat de Amerikaanse economie solide is, terwijl de inflatie weer oploopt.
Het enige wat de Amerikaanse centrale bank nu met renteverlagingen en het opkopen van financiële assets zou bereiken zijn hogere aandelenkoersen en een hogere bitcoin koers. Daardoor kan de inflatie echter ook weer stijgen.
In werkelijkheid ligt het allemaal iets complexer natuurlijk, maar in de basis is dit hoe de Amerikaanse centrale bank momenteel over zijn beleid nadenkt.
Toch staat de Amerikaanse centrale bank er ook om bekend vaak te laat weer van koers te wijzigen. Het strenge beleid zet het vaak te lang door waardoor nieuwe problemen opdoemen. Ook nu is dat weer een mogelijkheid.